ß
  • PRO TV
  • Wine Trips from România | Am descălecat la Comrat, unde se fac vinuri de pe vremea țarilor

Wine Trips from România | Am descălecat la Comrat, unde se fac vinuri de pe vremea țarilor

Wine Trips from România | Am descălecat la Comrat, unde se fac vinuri de pe vremea țarilor

Istoria te obligă să te dezvolți mereu, în ciuda vremurilor schimbătoare. La Comrat, regiunea autonomă Găgăuzia, se fac vinuri de pe vremea țarilor, iar asta le oferă viticultorilor de aici un puternic sentiment de mândrie. Wine Trips România a pornit pe urmele primilor vinificatori din sudul Republicii Moldova pentru a afla secretele vinurilor de Comrat.

Vinuri de Comrat este prima vinărie din Găgăuzia, înființată la 1897. La acea vreme, întreprinderea funcționa ca „depozit de vin” pentru producerea „vinului de masă de 40 de grade (vodca)”. Atunci, Republica Moldova era gubernie a Imperiului Rus, iar la conducere se afla țarul Nicolae al II-lea. Decizia începerii producției de „vin de masă” la Comrat a aparținut ministrului de finanțe, contele Serghei Iulievici Witte.

După cel de-al Doilea Război Mondial, aici a apărut și o fabrică de prelucrare a strugurilor, care azi gestionează circa șase mii de tone de struguri și emite peste 3 milioane de sticle de vin în fiecare an.

Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au pătruns în „bucătăria” acestei întreprinderi cu tradiție din Republica Moldova pentru a afla tainele producerii vinurilor de Comrat. Invitatul nostru a fost interpretul de muzică populară Gabriel Nebunu, iar episodul complet este disponibil pe PROTV PLUS și VOYO.

Ce nu știai despre vinurile de Comrat

Portofoliul companiei include peste 300 de hectare de vie, pe care se cultivă soiuri autohtone și europene, renumite pentru savoarea inconfundabilă. Printre acestea se află soiul Saperavi, de origine georgiană, care are o caracteristică aparte. Secretul soiului Saperavi este că pulpa strugurilor este intens colorată, iar sucul care rezultă din stoarcerea ei este foarte roșu. În general, culoarea vinului este dată de coajă, însă în cazul soiului Saperavi inclusiv pulpa e de culoare roșu-aprins.

Un vin de excepție este Bassarbian Province de Comrat, realizat din struguri Saperavi în ediție limitată (2.760 de sticle). Vinul este un tribut adus vechii vinării de Comrat. 

Imposibil de ignorat este un cupaj de Rară Neagră și Fetească Neagră, în care Rara se află în poveste doar pentru a potența atributele soiului Fetească Neagră. Gabriel Nebunu a găsit și ritmul potrivit pentru acest asamblaj reușit: hostropățul, un dans specific Republicii Moldova care se joacă la nunți.

Sergiu Nedelea și invitatul său au fost întâmpinați de Anatoli Hmelevski, director general al companiei, și Galina Gordeiciuk, oenologul șef al cramei. De la specialistul vinăriei am aflat că vinul de Comrat este depozitat pentru maturare atât în butoaie tradiționale, de 225 de litri, cât și în „buturi” de 17.000 de litri. Aici, spune Galina Gordeiciuk, vinul se simte ca un „fecior la sânul mamei sale”.

Timpul de maturare a vinurilor este diferit și este calculat în funcție de soiul strugurilor. De exemplu, Feteasca Neagră are o perioadă de maturare mai scurtă decât Cabernetul.  

Tururi ghidate în vinărie și mese îmbelșugate

Experiența la Comrat nu e completă dacă nu vizitezi crama, pivnițele și sălile de degustare. Reprezentanții companiei pun mare preț pe turismul oenologic, de aceea organizează tururi ghidate prin beciurile de la Comrat și ședințe de degustare de neuitat. De asemenea, pentru că vinul merge perfect cu preparate culinare pline de gust, vizitatorii pot lua contact cu bucătăria Republicii Moldova și a zonei de sud a țării datorită restaurantului deschis aici.

Restautrantul pune la dispoziția vizitatorilor preparate culinare tradiționale din sudul Republicii Moldova, mâncăruri pe care românii le vor găsi extrem de familiare. Nu lipsesc mămăliga, brânza maturată, carnea de miel, murăturile, fripturile împănate, dar și renumitele Gozleme, chiftelele cu ficat de miel, foarte apreciate în Găgăuzia. Fiecare fel de mâncare are un vin asociat corespunzător, pentru a se contopi armonios, făcând șederea aici de neuitat.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni