ß
Complexitatea economiei globale și cerințele consumatorilor moderni au făcut ca gestionarea și optimizarea datelor să devină esentiale. Cei care utilizează deja soluţii software ERP le apreciază utilitatea şi le găsesc fundamentale pentru activităţile lor. Utilizat pe scară largă în companii de toate mărimile, ERP este considerat o necesitate pentru companiile mari și este din ce în ce mai des implementat în companiile mici și mijlocii.
În general, aceste solutii software ERP variază în funcție de mărimea companiei căreia îi sunt destinate, de tipul de infrastructură IT pe care rulează și dacă au caracteristici specifice unui anumit sector de activitate:
Pentru piața întreprinderilor mici, unii furnizori creează un sistem ERP de bază, care vine cu module de bază de resurse umane, finanțe și alte module utilizate în mod obișnuit, cum ar fi gestionarea comenzilor și CRM, și care este relativ ușor de implementat.
Alte produse sunt destinate așa-numitei piețe medii. În general, piața medie este definită ca fiind reprezentată de companii cu câteva sute de angajați și venituri anuale cuprinse între 50 de milioane și 1 miliard de dolari. ERP de nivel mediu adaugă mai multe module opționale, cum ar fi SCM și WMS, și poate găzdui mai mulți utilizatori decât un ERP de bază;
Nivelul superior este reprezentat de întreprinderile mari: companii cu venituri de peste un miliard de dolari și, de obicei, cu mii de angajați. După cum era de așteptat, sistemele ERP pentru întreprinderi tind să aibă cele mai multe module, cu mai multe capabilități în fiecare modul și capacitate pentru mii - chiar sute de mii - de utilizatori.
Un sistem ERP este alcătuit din componente software sau module, fiecare dintre acestea concentrându-se pe un proces de afaceri diferit. Anumite module sunt considerate de bază pentru aproape toate tipurile de întreprinderi și sunt primele care trebuie implementate:
Modulul financiar ERP automatizează contabilitatea de bază, facturarea, analiza financiară, previziunile și raportarea. Acesta este adesea principalul motiv pentru care o companie trece de la un software de contabilitate autonom la un ERP. Complexitatea crescândă a afacerii evidențiază necesitatea unui singur sistem care să gestioneze toate tranzacțiile financiare și contabilitatea pentru mai multe unități de afaceri sau linii de produse;
Resursele umane (HR), cunoscute și sub numele de managementul capitalului uman (HCM), reprezintă un alt proces de bază pe care companiile încearcă să îl îmbunătățească cu ajutorul ERP. HCM de bază se ocupă de evidența angajaților, de gestionarea beneficiilor și de salarizare, dar adesea adaugă funcții de gestionare a talentelor, cum ar fi recrutarea și gestionarea performanțelor;
Alte module ERP comune majorității companiilor includ gestionarea comenzilor, relatii cu clientii (CRM) și achizițiile.
Companiile implicate în producție sau distribuție adaugă, de obicei, un modul de gestionare a lanțului de aprovizionare (SCM) pentru a urmări nivelurile de inventar și a gestiona depozitarea și transportul de-a lungul lanțului de aprovizionare. Dacă nevoile lor de afaceri sunt complexe, pot adăuga un sistem de gestionare a depozitelor (WMS) și un sistem de gestionare a transporturilor (TMS) - poate de la furnizori de software diferiți - pentru a gestiona aceste funcții logistice.
Aceste module suplimentare, pe care companiile le achiziționează adesea atunci când depășesc modulele de bază incluse în sistemul lor ERP, sunt adesea denumite “best-of-breed”.
AttoSoft.ro oferă informații relevante cu privire la soluţiile de software ERP, fiind o companie românească cu experiență îndelungată în acest domeniu. AttoSOFT realizează solutii software ERP, programe de gestiune, contabilitate, salarii, facturare, CRM, program salarizare bugetari etc., in functie de specificul si necesitatea companiei.
Sursa foto: https://unsplash.com/