ß
În plină criză a energiei, două dintre cele mai importante instituții din România consumă curent electric aparent fără noimă, punând presiune pe bugetul de stat. Palatul Victoria și clădirea Palatului Parlamentului sunt două găuri negre în care se scurg, nechibzuit, sume importante lună de lună.
Cea mai mare clădire administrativă din Europa este și cea mai mare consumatoare de energie. Conform datelor puse la dispoziție de reprezentanții Camerei Deputaților, facturile la curent pe primele patru luni ale anului 2022 s-au situat în jurul valorii de un milion de lei pentru fiecare lună de consum.
Valoarea facturilor pentru lunile de toamnă 2022-iarnă 2023 ar putea fi mult mai mari, din cauza majorării substanțiale a prețului energiei electrice la nivel european.
În cele 400 de săli folosite, dintr-un total de 1.100, „ard” peste 120.000 de becuri. Clădirea are 9 etaje la suprafață și alte 9 în subteran, iar pentru încălzirea și luminarea lor este nevoie de energia necesară unui mic oraș.
Camera Deputaților a anunțat implementarea unor măsuri menite să reducă drastic consumul de energie și, implicit, valoarea factuilor lunare. Anumite zone ale clădirii au beneficiat de tâmplărie termoizolantă din aluminiu, pentru eliminarea risipei de căldură.
Începând cu acest an, clădirea Parlamentului este iliminată integral cu energie provenită din surse regenerabile, iar instalaţiile de iluminat au fost modernizate prin adoptarea tehnologiei LED.
Totodată, iluminatul exterior a fost redus cu 50%, pentru diminuarea consumului.
Facturile la utilități sunt plătite de Camera Deputaților (din bani publici), după care costul este împărțit cu celelalte instituții care se află în interiorul Casei Poporului.
Camera Deputaților este o instituție finanțată de la bugetul de stat, care în 2022 a avut un buget de peste 1,1 miliarde de lei: 576,8 milioane lei (credite de angajament) și 582,1 milioane de lei (credite bugetare).
Palatul Victoria, care găzduiește Guvernul României, consumă lunar energie electrică în valoare de circa 300.000 de lei. Conform datelor prezentate de Secretariatul General al Guvernului jurnaliștilor de la DiGi24, ultima factură de curent primită este pentru luna aprilie.
De atunci și până acum, Palatul Victoria nu a mai primit nicio factură. Oficialii Guvernului au decis schimbarea furnizorului de curent, după ce în ianuarie 2022 factura la energie electrică a fost de trei ori mai mare decât cea din luna ianuarie a anului trecut.
Fotografii: Agerpres/PRO TV
Vezi și VIDEO:
Gallery