ß
  • PRO TV
  • (P) Cum profiți la maximum de biblioteca bunicilor tăi contactând un anticariat care cumpără cărți

(P) Cum profiți la maximum de biblioteca bunicilor tăi contactând un anticariat care cumpără cărți

(P) Cum profiți la maximum de biblioteca bunicilor tăi contactând un anticariat care cumpără cărți

Există cititori împătimiţi care adună în timpul vieţii mii de volume şi, legat de o asemenea situaţie, se pune întrebarea: este moștenirea unei mari biblioteci noroc sau motiv de panică? Cel mai probabil, prima variantă este cea adevărată, având în vedere că moştenitorul poate să apeleze la un anticariat pentru preluare cărţi, în cazul în care nu-şi doreşte să păstreze biblioteca. 

Un cititor obișnuit poate acumula de-a lungul vieții o bibliotecă de 1.000-2.000 de exemplare, iar un cititor înrăit sau un colecționar poate adăuga în bibliotecă mii de exemplare. Dar, valoarea acestui patrimoniu moștenit depinde mai mult de calitate decât de cantitate. 

Cum va proceda moştenitorul unei biblioteci mari, astfel încât să o vândă convenabil pentru el? Pentru reuşită, va trebui să parcurgă nişte etape, care se vor dovedi de mare ajutor. 

Cum să evaluezi biblioteca înainte de a o vinde unui anticariat care preia cărţi?

În primul rând, înainte de a răspunde unui anunţ care include în textul său şi expresia cumpăram cărţi, moştenitorul ar trebui să clasifice operele, chiar dacă numai intuitiv.

În timpul acestui exercițiu, internetul devine principala sursă de informare. Dacă în biblioteca se găsesc cărți care se vând la 10-15 lei, evaluarea acestora se poate face uşor, fără a se apela la specialist. Pe de altă parte, dacă în bibliotecă există cărți cu un preț de vânzare mai mare, atunci părerea unui profesionist va fi foarte importantă. Un profesionist cu o opinie calificată și independentă va putea să facă o evaluare în baza căruia proprietarul va fi în măsură să decidă la ce preţ doreşte să îşi vândă cărţile. 

Factori care cresc valoarea unei cărţi

Data ediției. O carte veche de 200 de ani nu va fi neapărat valoroasă, dar vechimea este un motiv suficient pentru a nu acționa din pripă în ceea ce priveşte evaluarea sa.

Aspect. Aspectul estetic este, de asemenea, un criteriu important: Când o carte este frumos legată și arată foarte bine, ar trebui să fie apreciată cu mai multă atenție.

Carte ilustrată. Cărțile de hărți vechi, de exemplu, sunt foarte apreciate şi preţuite în prezent, iar vânzătorul va putea să obţină un preţ bun pentru acestea.  

Ediții complete ale unor autori foarte căutați. Unele dintre colecțiile premium de cărţi pot atinge o valoare importantă. Alte ediții complet obișnuite au o valoare mai mică, dar dacă autorul continuă să stârnească interesul cititorilor, prețul pe volum ar putea creşte sensibil.

Primele ediții în stare bună. În legătură cu punctul anterior, preţul cărţii poate crește și în cazul în care, pe lângă faptul că autorul este căutat, este vorba de o primă ediție, în mod normal mai atent îngrijită. 

Atât cărţile din colecţii obişnuite, cât şi cele rare, din colecţii speciale, sunt o prioritate pentru achizitorii de la Anticariat-Carti.com, care se deplasează la domiciliul vânzătorului pentru a evalua şi plăti preţul corect pentru cărţile pe care acesta din urmă le deţine. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni