Arheologii au găsit mormântul Sfântului Nicolae sub o biserică bizantină din Turcia.
Sfântul Nicolae este arhicunoscut pentru banii moșteniți pe care i-a dat săracilor și este sursa de inspirație din spatele poveștii lui Moș Crăciun. Cu toate acestea, locul exact unde se aflau rămășițele lui pământești a fost întotdeauna un mister.
Personajul sfânt, care a trăit între anii 270 și 343 d.Hr., este extrem de cunoscut pentru că și-a dăruit săracilor averea moștenită de la părinți. Cea mai populară este povestea celor trei fete ale unui bărbat sărac, cărora Sfântul Nicolae le-a dăruit în secret saci plini cu aur, pentru a le salva de la o viață de prostituție.
Numele de Moș Crăciun a evoluat de la porecla olandeză a lui Nick, Sinter Klaas, o formă prescurtată de la Sint Nikolaas, care în olandeză înseamnă Sfântul Nicolae.
Mormântul Sfântului Nicolae a fost descoperit după ce arheologii au scos la iveală rămășițele unei biserici antice din Turcia, care a fost scufundată din cauza creșterii nivelului apei din Marea Mediterană, în Evul Mediu.
O altă biserică a fost construită peste fundația bazilicii antice pentru a proteja mormântul sfântului, dar abia recent arheologii au descoperit mozaicuri și podele de piatră din vechiul sanctuar, fapt care i-a condus la locul de veci al Sfântului Nicolae.
Descoperirea vine în sprijinul afirmațiilor conform cărora Sfântul Nicolae a trăit și a murit în Turcia, iar echipa de cercetatori a anunțat de asemenea că podeaua de piatră găsită ascunsă sub straturi de sedimente a fost într-adevar călcată de personajul creștin:
“Acum am ajuns la rămășițele primei biserici și la podeaua pe care a călcat Sfântul Nicolae. A fost dezgropată faianța podelei primei biserici, pe care a pășit Sfântul Nicolae”, au declarat aceștia.
Fiind un creștin devotat, Sfântul Nicolae a urmat învățătura lui Iisus de a vinde toate bunurile lumești și de a le dărui săracilor - și asta a și făcut.
El a devenit episcop de Myra în secolul al IV-lea, dar a fost întemnițat la scurt timp după aceea de împăratul roman Dioclețian, într-o perioadă în care creștinii erau persecutați. Acesta a fost eliberat mai apoi de domnia lui Constantin cel Mare.
Locul în care a fost descoperit acum mormântul lui Moș Crăciun, sau Moș Nicolae, a fost adăugat pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Gallery