• PRO TV
  • Wine Trips from România | Château Cojușna, sanctuarul vinurilor distilate din Republica Moldova

Wine Trips from România | Château Cojușna, sanctuarul vinurilor distilate din Republica Moldova

Wine Trips from România | Château Cojușna, sanctuarul vinurilor distilate din Republica Moldova

Viile rodesc cu scopul precis de a-i desfăta pe iubitorii de vin și viață bună. Migala și răbdarea viticultorilor sunt onorate cu fiecare pocnet de sticlă desfăcută, acompaniat de plescăitul satisfăcut al buzelor după fiecare înghițitură. Despre multă migală și răbdare este vorba în noul episod Wine Trips from România în Moldova.

Strugurii se desăvârșesc în vin, această licoare, zice-se, iubită de zeii multor culturi și transmisă pământenilor spre desfătare. Recoltarea lor se face cu trudă, iar fabricarea vinului necesită migală care se măsoară în ani de așezare și fixare a gustului și aromelor. Despre răbdare și migală este vorba și la Château Cojușna, unul dintre cei mai mari producători de vinuri și divinuri din Republica Moldova.

Wine Trips România, somelierul Sergiu Nedelea și maestrul Gheorghe Țopa au ajuns în patria vinurilor distilate, care aici li se zice divinuri. Noi, ceilalți, le spunem coniacuri și putem intui că puțină lume știe cum se fabrică.

Episodul complet este disponibil pe PROTV PLUS și VOYO, iar în cele ce urmează vă propunem să aflați istoria companiilor reunite sunt brandul Château Cojușna.

Château Cojușna, vinuri și divinuri din 1995

Din 1995, Château Cojușna produce vinuri liniștite și divinuri (coniacuri) din soiuri de struguri europene și autohtone. Compania din Republica Moldova cultivă 200 de hectare de viță de vie la Cojușna, raionul Strășeni, în centrul țării, iar activitatea principală a holdingului e axată pe producerea și exportul distilatoarelor de vinuri, coniacurilor și altor băuturi tari. E multă răbdare și muncă de finețe la crearea vinurilor distillate care poartă eticheta Château Cojușna, care ajung pe piață după mulți ani de maturare. Distileria, unică în Republica Moldova, are la păstrare și maturare băuturi care au deja 15 ani de „somn liniștit”.  

Vinurile de Château Cojușna, în special cele roșii, sunt extrem de apreciate la export, principala piață de desfacare fiind China, după cum mărturisește Mihail Cracan, director de producție. Sergiu Nedelea și maestrul Gheorghe Țopa au avut ocazia să pătrundă în camera de maturare a vinurilor, înțesată de baricuri de 225 litri sau budane de 110 hectolitri. 

Vinul trebuie consumat cât mai aproape de butoi, ca să nu se piardă farmecul lui”, spune Mihail Cracan, care i-a primit pe oaspeți cu Piatra Roșie, un cupaj reușit de Merlot, Ancellotta (soi italian) și Alicante (soi spaniol), medaliat cu aur la competițiile internaționale de profil.

De la Piatra Albă la vinul de colecție Marsala

Château Cojușna deține o sală de degustare cu o capacitate de 40 de locuri. Acesta este cel mai potrivit loc pentru a testa vinurile de Cojușna, înainte de a le lua acasă. Gazdele noastre ne-au delectat cu gama de vinuri Piatra (Albă, Roșie și Neagră). 

Un vin aparte este Piatra Albă, realizat din Fetească Albă, Sauvignon Blanc și Muscat, „un asamblaj fin pentru zilele toride”, spune Mihail Cracan. Un vin în al cărui proces de maturare nu se face apel la drojdii, pentru a nu modifica aromele și gusturile specifice ale soiurilor.

Piatra Neagră, un cupaj din Cabernet, Merlot și Saperavi din 2017 (anul roadei), este un vin scos în ediție limitată, maturat în butoaie de stejar. E indicat alături de preparate din carne roșie și brânzeturi maturate.

Vin de colecție Marsala din 1990, un cupaj de Rkatiteli, Aligote și Fetească Albă, e un vin puternic alcoolizat (19%) de culoarea chihlimbarului. Este un aperitiv excelent, care poate fi băut înainte de masă, la temperaturi joase (6-8 grade Celsius). 

Coniacurile de Château Cojușna sunt realizate din soiuri nobile de struguri, prin distilare dublă a vinului. Sergiu Nedelea a dezvăluit un sfat iubitorilor de coniac care s-au întrebat câtă băutură se toarnă, de fapt, într-un pahar cu picior, dedicat acestui fel de băutură. „Paharul de coniac are o unitate bine stabilită. Trebuie să lăsăm loc pentru a simți mai bine mirosurile, aromele. Și atunci nu se pune decât o cincime, pentru a lăsa coniacul să respire. Pentru a simți mai bine aroma, trebuie să-l ținem în căușul palmei și să-i dăm umanizare; încălzim puțin distilatul ca să simțim mai bine aromele”, a spus somelierul.

Turism inteligent la Château Cojușna

Château Cojușna nu e doar despre vin și divin. Cei care trec pragul vinăriei sunt întâmpinați regește cu pachete turistice, care includ vizitarea complexului, degustări de vinuri premium și de colecție și preparate culinare potrivite.

Turiștii au acces inclusiv la zona beciurilor, unde pot afla secrete de preparare a vinurilor, și în zona colecțiilor private de vinuri din Galeria Migdal. Totodată, vizitatorii au acces în turnul castelului, de unde au o imagine de ansamblu a localității Cojușna și a podgoriilor companiei.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni