ß
  • PRO TV
  • Ce se întâmplă cu prețul energiei și cât ar putea dura criza energetică?

Ce se întâmplă cu prețul energiei și cât ar putea dura criza energetică?

Ce se întâmplă cu prețul energiei și cât ar putea dura criza energetică?

Europa se confruntă cu o criză energetică de proporții, criză care a provocat explozia preţurilor la energie și reprezintă în acest moment principala provocare la nivel european. 

Tot mai multe companii sunt forțate să-și reducă sau să-și închidă producția din cauza prețului fără precedent al energiei, iar acest lucru va alimenta creșterea somajului. 
 
Analistul Andrei Ilaş, cu o expertiză serioasă în domeniul energiei, citat de Adevărul, face pronosticuri:
 
„Prețurile sunt foarte mari pentru ca economia să supraviețuiască la modul asta. Și există ceea ce se numește distrugere de cerere foarte mare la nivel industrial în Europa, iar în mod normal asta ar trebui să pună presiune pe prețuri să se ducă în jos, prin mecanismele pieței. E foarte probabil și să fie o recesiune economică care să ducă la scăderea cererii în anul viitor, începând din ianuarie - februarie încolo sau chiar decembrie anul asta.(...) În principiu, iarna asta e asigurată, n-o să fie atât de dificilă pentru că stocajul e destul de mare, e destul gaz, mai vine în continuare. Plus că e partea asta de recesiune care va face să mai scadă cererea, deci eu cred că în iarna aceasta nu vor fi probleme mari în Europa. Dar apoi trebuie refăcute stocurile, din martie anul viitor. Cum cantitatea importată de regulă din Rusia nu va mai fi disponibilă având în vedere relațiile care există la ora actuală, va trebui achiziționată de pe piețele internaționale. Acolo va fi cerere mare, iar prețurile vor reflecta această cerere adițională din Europa”, mai spune expertul.
 
"Cu timpul, prețurile se vor regla și vor ajunge chiar să fie mult mai mici decât cele de acum, în termen de trei și până la cinci ani. Asta și pentru că prețurile imense de acum au provocat efervescență pe piața energiei, iar tot mai multe companii din acest domeniu pregătesc investiții importante, tentate de câștigurile imense. Însă incertitudinea va continua să fie cuvântul de ordine și pe viitor."
 
„Pe termen scurt, până la 10 ani, este foarte probabil ca România să aibă nevoie de noi resurse interne de gaz astfel că unele proiecte ar putea avansa. Totuși, pe termen lung gazul fosil e foarte puțin probabil să joace același rol ca în trecut, astfel că investiții prea mari ar putea duce ca multe din aceste proiecte să devină active neperformante. România trebuie să investească în resurse de energie regenerabilă și să avanseze în mod accelerat în proiecte de energie nucleară, cum sunt cele în parteneriat cu Statele Unite. Un mixt de energie cu emisii de carbon reduse va fi mereu de preferat unei singure surse, e o regulă cunoscută în acest domeniu”, a concluzionat expertul.

Vezi și video:

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni