• PRO TV
  • (P) Alimentele de bază s-au scumpit cu procente între 30%-50% în ultimul an

(P) Alimentele de bază s-au scumpit cu procente între 30%-50% în ultimul an

(P) Alimentele de bază s-au scumpit cu procente între 30%-50% în ultimul an

Prețurile alimentelor au crescut constant în acest an, iar acest lucru se vede în valoarea totală a acestuia. Potrivit unei analize de piață, valoarea unui coș de cumpărături cu alimente consumate constant de români era în luna august 170 de lei. Valoarea acestuia este însă în creștere cu peste 9% față de aceleași produse cumpărate în urmă cu mai puțin de șase luni, în martie 2022.

Comparativ cu luna martie a anului 2020 diferența este și mai mare. Astfel, coșul de cumpărături din a doua parte a anului 2022 este cu circa 20% mai scump decât în martie 2020. Aceasta este o perioadă de referință deoarece este înainte de începerea războiului ruso-ucrainean, dar și înainte de izbucnirea pandemiei Covid-10. 

Cu toate acestea, multe dintre produsele de bază au cunoscut o creștere a prețului de peste 30%. Uleiul de floarea soarelui are una dintre cele mai mari creșteri. Prețul unui litru de ulei aproape s-a dublat în ultimele luni. 

Reprezentanții Consiliului Concurenţei monitorizează evoluția prețurilor la alimentele de bază care se regăsesc în coșurile românilor. „De la începutul pandemiei de coronavirus, autoritatea a cerut periodic companiilor date pentru diferite produse de bază, pentru a identifica eventualele înţelegeri între firme pentru a creşte artificial preţurile“, transmit reprezentanții Consiliului Concurenţei.

Potrivit datelor curente, Banca Națională a României estimează că în luna decembrie 2022 rata inflației va ajunge la 13,9%. Asta nu este o veste deloc bună pentru noi. Dacă acest lucru se adeverește, înseamnă că în următoarele luni vor avea loc noi majorări ale prețurilor alimentelor de bază. Alimente precum uleiul, făina, cartofi, lapte sau ouă au deja o creștere peste media de 15,3%. 

Pentru a descoperi cele mai prețurile și reducerile din supermarketuri poți consulta revistele online. În catalog Lidl regăsești produse exclusive care pot fi achiziționate în limita stocului disponibil. 

Cum poți să faci economii la cumpărături

O serie de studii au scos la iveală diferite obiceiuri și comportamente care ne pot ajuta să facem economii la cumpărături. Unul dintre primele sfaturi este să mănânci tot timpul înainte de a merge la cumpărături. S-a observat că persoanele care merg la shopping înfometate au obiceiul de a achiziționa mai multe produse. 

Realizează o listă bine stabilită de acasă și încearcă să o respecți. Evită raioanele cu mâncare preparată și alege să gătești acasă. Cu suma cheltuită pe un singur preparat poți să gătești mâncare pentru mai multe mese. 

Evită să mai cumperi apa plată îmbuteliată. Prețul acesteia este tot mai mare, iar fără ea nu putem trăi. Înlocuiește apa îmbuteliată în plastic cu un filtru montat în locuința ta. Prin această metodă vei câștiga bani și timp. În plus, vei scăpa de corvoada de a căra baxuri de apă. 

Alege să cumperi produse la vrac, în detrimentul celor ambalate. De cele mai multe ori produsele la kilogram sunt mai ieftine decât acelea care sunt deja ambalate. 

Urmărește campaniile promoționale și cumpără la prețuri reduse alimentele necesare. Aceasta este o metodă foarte bună de a economisi bani. 

Atenție însă la produsele aflate la reducere. De cele mai multe ori acestea se apropie de perioada de expirare. Pentru a evita să cumperi alimente pe punctul de expirare sau chiar expirate, citește cu atenție eticheta fiecărui aliment și verifică data de valabilitate. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni