Piața imobiliară din România și în special cea din București continuă să fie una dinamică. Luna septembrie prezintă o evoluție aparte, datorită cererii în creștere pentru garsoniere și apartamente de închiriat, în special de către studenții veniți în capitală. În acest caz, conform logicii economice este firească o creștere a prețului chiriilor din București pentru luna septembrie. Însă, în spatele creșterii prețurilor chiriilor și a locuințelor stau și alți factori economici.
Creșterea accelerată a indicelui ROBOR, care la 30 septembrie era de 7,93% la trei luni, a cauzat reorientarea către opțiunea închirierii de locuințe, a persoanelor care doreau inițial să-și cumpere o casă folosind un credit bancar. IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a suferit de asemenea, o creștere semnificativă pentru trimestrul trei al acestui ani, de la 2,65% la 4,06%. Astfel, băncile sunt mult mai reticente în a acorda credite imobiliare.
Un ultim factor care a determinat creșterea prețurilor în luna septembrie este inflația, care a afectat mai ales persoanele ce dețineau credite cu dobândă variabilă. BNR preconizează totuși că rata inflației, care a depășit 15% în septembrie se va stabiliza și va începe chiar să scadă începând cu trimestrul doi al anului viitor.
Statisticile imobiliare puse la dispoziție de Anuntul.ro confirmă faptul că prețul chiriilor în capitală, în luna septembrie a crescut. Cererea pentru garsoniere și apartamente de închiriat este foarte ridicată, iar piața nu este prea ofertantă. Având în vedere creșterea indicilor menționați mai devreme (ROBOR, IRCC, inflație), multe persoane doresc să se mute în chirie. Cererea crescută a determinat proprietarii de locuințe să crească substanțial prețul chiriilor în luna septembrie.
Grafic 1. Evoluția prețurilor chiriilor garsonierelor din București, conform Anuntul.ro
Valoarea medie a chiriei pentru o garsonieră în București la sfârșitul lunii septembrie era de 298 de Euro, în creștere cu aproape 10% față de sfârșitul lunii august. Pentru apartamentele cu două camere a avut loc o creștere cu 13,38% a chiriilor în septembrie față de luna precedentă, de la 396 Euro la 449 Euro în medie. În cazul apartamentelor cu 3 camere creșterea a fost de 11,26% în septembrie, de la 524 Euro la 583 Euro în medie.
Grafic 2. Evoluția prețului chiriilor pentru apartamentele cu 2 camere din București, conform Anuntul.ro
În ceea ce privește evoluția prețului locuințelor de vânzare din capitală situația este mai diversificată. Conform statisticilor prezentate de Anuntul Telefonic se constată o creștere considerabilă a prețului metrului pătrat pentru apartamentele cu 2 camere și cu 3 camere, o creștere ușoară pentru apartamentele cu 4 camere dar o scădere sensibilă pentru garsoniere.
Grafic 3. Evoluție preț vânzări garsoniere București, conform Anuntul.ro
Prețul mediu al metrului pătrat pentru o garsonieră în București este de 1440 Euro, în creștere doar cu 3 Euro față de luna august, în schimb valoarea de achiziție medie pentru o garsonieră a scăzut cu 2,16% de la 49000 Euro la circa 47900 Euro în luna septembrie. Prețul mediu pentru apartamentele cu 2 camere a crescut de la 74644 Euro la 76855 Euro, iar prețul mediu per metru pătrat a urcat la 1428 Euro, de la 1371 Euro.
Grafic 4. Evoluție preț vânzări apartamente 2 camere București, conform Anuntul.ro
După cum am menționat anterior, oamenii s-au reorientat către opțiunea de a închiria un imobil, din cauza inflației și a creșterii ratelor la bănci pentru creditele imobiliare. Acestea nu încurajează pentru moment achiziția unei locuințe, deși în general prețurile de vânzare al locuințelor nu au suferit o creștere semnificativă.
Cererea mare pentru chirii a dus la o creștere semnificativă a prețurilor, ceea ce creează o situație destul de dificilă pe piața imobiliară bucureșteană.
Vestea bună este că încă se mai pot găsi anumite zone din București cu chirii ieftine, însă nu pentru mult timp. Eliminarea cotei forfetare de 40% începând cu anul 2023 va duce la creșterea consistentă a impozitului pe chirii și automat la creșterea acestora din urmă.
După cum putem constata piața imobiliară a capitalei este afectată de evoluțiile macroeconomice, iar pentru achiziționarea unei case sau chiar găsirea unei chirii accesibile va trebui să scoatem mai mulți bani din buzunar.
Gallery