ß
Deși opinia generală a oamenilor e că Republica Moldova e o țară mică, aceasta se datorează faptului că au omis întinderile apreciabile din subteran. Acolo sunt locurile magice de păstrare a vinurilor, cu care țara se mândrește peste tot în lume. „Wine Trips from România” a ajuns la Cricova, orașul subteran al vinului.
În inima Republicii Moldova, unde solul e fertil și bun cu oamenii locului, se află una dintre cele mai impresionante așezări amenajate de pământeni. Ca să ajungi la ea trebuie să cobori 60 de metri în subteran, căci aici a fost săpat, începând cu 1947, ceea ce localnicii numesc azi orașul subteran al vinului de la Cricova.
Wine Trips România, somelierul Sergiu Nedelea și cântăreața Adriana Ochișanu au avut privilegiul de a naviga prin acest labirint subpământean care se întinde pe 53 de hectare și include 120 de kilometri de galerii, unde sunt păstrate unele dintre cele mai apreciate vinuri.
Episodul complet e disponibil pe PROTV PLUS și VOYO.
Plantațiile de struguri de la Cricova se întind pe 650 de hectare, pe care se cultivă struguri din soiuri autohtone și internaționale. Circa 10 milioane de sticle sunt umplute anual cu seva sfântă a viei scăldate în soare. Toate își petrec „copilăria” și „adolescența” în impresionanta rețea de beciuri cu temperatură controlată.
Colecția națională de vinuri Cricova este una dintre cele mai grandioase din Moldova și din lume. Aici sunt adăpostite vinuri din cei mai buni ani de recoltă, creații proprii sau provenite de la alte crame. Printre perlele acestei colecții se numără vinuri rare la nivel mondial, cum este un vin roșu de desert din 1902, singurul exemplar existent la ora actuală din cele 400 produse.
Colecția însumează azi un milion de sticle, care sunt învechite și vândute iubitorilor de vinuri de calitate. E un fel de bancă de vinuri, care găzduiește colecțiile private ale unor personalități cunoscute, oameni pasionați de vin. „Este un tezaur cu o valoare în permanentă creștere”, spune Sorin Maslo, director general al cramelor Cricova. „Avem vinuri inclusiv din anii ’30-’40, din vinării celebre, din mai multe țări”, adaugă Vadim Mînzatu, director de marketing.
Galeriile subterane, care însumează 120 km, pot fi străbătute cu ușurință datorită rețelei de drumuri create aici. Fiecare stradă a primit numele unui soi de strugure sau unui sortiment de vin. Bulevardul Șampaniei, de exemplu, este un tribut adus celebrului spumant de Cricova, realizat anual în două milioane de exemplare, folosind metoda tradițională franceză.
Cele mai multe cupaje de vinuri care poartă eticheta Cricova au la bază struguri din soiurile Pinot Noir și Chardonnay. Însă, un spumant de Cricova poate fi realizat și dintr-un singur soi, cum ar fi Pinot Meunier, Fetească Albă sau Traminer. Un vin spumant de Cricova, medaliat cu aur la cele mai importante concursuri internaționale din lume, este Cuvée Prestige Brut Alb, un vin apreciat și în România pentru aciditatea moderată și gustul prelung.
Cricova produce, în mod special, vinuri seci, dar portofoliul vinăriei include și vinuri de desert, vinuri din struguri stafidiți sau ice wine. În sala de degustare a cramei, Sergiu Nedelea a făcut cunoștință cu colecția de vinuri Orașul subteran, creată din soiuri autohtone și dedicată istoriei vinăriei și cramei Cricova.
Viorica de Cricova are la bază renumitul soi Viorica, creat în 1965 în Republica Moldova din încrucișarea unor soiuri consacrate.
Rose-ul de Cricova, realizat din struguri Rară Neagră, a luat aurul la concursul internațional Vinarium din 2021. Sergiu Nedelea s-a aflat atunci în juriu și a apreciat aciditatea și gustul memorabil al vinului.
Vin virgin de Cricova este una dintre primele încercări ale vinăriei în zona vinurilor ecologice. Un Merlot de excepție, vinul se remarcă prin faptul că e realizat din struguri răscopți (copți mai mult decât în mod obișnuit) și cu intervenție minimă din partea proceselor tehnologice.
Descoperă în VIDEO-ul de mai jos impresionantul oraș subteran al vinului de la Cricova!
Gallery