ß
La aproape patru decenii de la nefericita explozie nucleară, cercetătorii care studiază această zonă au observat că speciile de broască de copac au acum pigmentație de culoare neagră, deși ar trebui să aibă pielea de un verde strălucitor.
În 1986, zona Cernobîl a fost martora celei mai mari eliberări de materiale radioactive în mediu din istoria omenirii. Astăzi, accesul în zona rămâne încă restricționat la 2.000 de kilometri pătrați în jurul zonei zero.
Peste 160.000 de locuitori din oraș și din zonele învecinate au fost evacuați în urma evenimentului și nu s-au mai putut întoarce aici, lăsând fostul sit sovietic un oraș fantomă radioactiv.
Germán Orizaola, cercetător la Universitatea Oviedo din Spania și co-autor al acestui studiu, a declarat:
“Știm că melanina este responsabilă pentru culoarea neagră sau întunecată la multe organisme, inclusiv la broaște. În același timp, știm că melanina protejează împotriva daunelor provocate de diferite tipuri de radiații, de la cele ultraviolete până la radiațiile ionizante - de tipul celor de la Cernobîl.”
Cu alte cuvinte, broaștele mai închise la culoare au avut mai multe șanse de supraviețuire la dezastrul din 1986, ceea ce face ca astăzi să fie mai numeroase.
Pentru acest studiu au fost colectate peste 200 de broaște masculi, din 12 iazuri de reproducere diferite, cu niveluri diferite de radiații.
“În acest scenariu, ele ar fi trebuit să supraviețuiască în număr mai mare și să se reproducă mai bine decât broaștele verzi normale.”, a subliniat și Dr. Orizaola.
Deși regiunea este supranumită și astăzi "zonă moartă", dezvoltarea faunei sălbatice de aici contrazice acest lucru. Mulți susțin că regiunea ar trebui să fie cedată animalelor care s-au stabilit în zonă - creând o rezervație protejată de animale sălbatice radioactive.
Gallery