ß
Recensământul populației 2021, realizat în perioada 1 februarie-31 iulie a anului 2022, a reușit să contabilizeze situația la zi a persoanelor care au reședința în România. Cercetarea a costat bugetul de stat aproape 330 de milioane de lei, din care o parte însemnată a fost alocată recenzorilor trimiși pe teren. Un român a câștigat peste 35.000 de lei din vizitele la domiciliu.
Circa 20.000 de recenzori au colectat date de la populație, pe care le-au introdus în sistemul informatic pus la dispoziție de Institutul Național de Statistică (INS) la recensământul populației desfășurat în 2022, la nivel național.
Ei au fost plătiți în funcţie de formularele introduse în sistem, astfel: pentru înregistrarea locuințelor - 3,5 lei/ chestionar, iar pentru înregistrarea persoanelor - 7 lei/ chestionar.
Un român a completat un număr impresionant de formulare, fiindcă la finalul perioadei de recenzare a fost plătit cu 35.560 de lei. Este vorba de un student din Bistrița-Năsăud, anunță unitatea județeană Bistrița-Năsăud a INS.
Conform unui comunicat de presă remis redacției, localitățile din județ au avut la dispoziție un buget de 2,69 de milioane de lei, pentru cheltuielile de personal în timpul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL).
Pe locurile doi și trei s-au situat un pensionar (fost cadru MAI), cu venituri de 27.276 lei, și un pensionar (fost cadru MApN), cu venituri de 24.899 lei.
Activitatea de colectare a datelor de la populație s-a desfășurat în două etape.
„Un recenzor a avut posibilitatea de a presta servicii de colectare de date în ambele etape și în mai multe sectoare de recensământ, putând cumula astfel câștiguri substanțiale. Câștiguri minime au fost înregistrate în cazul persoanelor care au renunțat la contract în fazele inițiale ale activității”, au declarat rfeprezentanții INS Bistrița-Năsăud.
Fotografii: Agerpres
Vezi și VIDEO: