Ancheta Ne facem că plouă a condus duminică seară topul preferințelor telespectatorilor și a înregistrat 5.2 puncte de rating și 22.2% cotă de piață în rândul publicului național, cu vârsta cuprinsă între 21 și 54 de ani, din categoriile ESOMAR ABCD, în timp ce poziția secundă a obținut 2.8 puncte de rating și 11.9% share.
Seceta a lăsat fără culturi câmpuri întregi care hrăneau milioane de oameni. În multe țări ale Europei, luni la rând n-a plouat, râuri au secat și a început să se pună problema unei crize a apei. În această vară, în Regatul Unit, obișnuitele ploi au dispărut. Și România face parte din acest scenariu și începe să se confrunte serios cu lipsa apei. Încă nu este cunoscută clar paguba în agricultură, dar până acum, sute de mii de hectare de culturi au fost calamitate în totalitate.
Datele cercetătorilor arată că într-un viitor nu foarte îndepărtat sudul României va fi arid, mai bine de 50% din suprafața țării. România are o suprafață agricolă de 10 milioane de hectare. Oficial, anul acesta s-au irigat până la 500 de mii de hectare. Peste ocean, autoritățile au montat sisteme care nu mai permit irosirea apei. În Spania s-a restricționat folosirea aerului condiționat. Autoritățile noastre nu știu exact cât de afectați suntem.
Seceta din acest an ar trebui să reprezinte o trezire la realitate. Vor exista probleme serioase cu apa, cu mâncarea. Tocmai de aceea ar trebui să ne oprim din a mai polua, să fim mai atenți cu mediul înconjurător, să avem grijă de ape, să înțelegem că fiecare cetățean își poate pune amprenta pe cum va arăta viitorul.
Duminică, 9 octombrie, de la ora 18:00, România, te iubesc! continuă cu un nou reportaj. Emisiunea poate fi vizionată, în avans, pe VOYO.