ß
  • PRO TV
  • 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

1 octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o ocazie importantă de a ne aminti de cei care ne-au oferit atât de mult și de a conștientiza nevoile, dar și potențialul seniorilor. Asociația Niciodată Singur îndeamnă la respect, grijă și sprijin pentru seniori.

 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2050, în lume, procentul de persoane vârstnice se va dubla. Toate țările se confruntă cu provocări majore pentru a se asigura că sistemele de sănătate și sociale sunt pregătite pentru această schimbare demografică.

În România populația scade și îmbătrânește constant. Estimările arată că în 2050, unul din patru români va avea peste 65 de ani, ceea ce ar putea să ne transforme într-una dintre cele mai îmbătrânite societăți din Uniunea Europeană.

Vârsta a treia vine cu multe provocări, seniorii români se confruntă atât cu griji materiale, dar și cu o mare durere sufletească care le afectează starea de sănătate: singurătatea.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor a realizat în 2021 cel mai amplu studiu din România despre singurătatea vârstnicilor. Acesta arată că 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de seniori, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate.

Studiul mai arată că pentru 64% dintre vârstnici o zi obișnuită înseamnă activități în interiorul casei. Jumătate dintre ei nu beneficiază de sprijin din partea apropiaților sau comunității, mai mult de o treime nu au cu cine să schimbe o vorbă sau pe cine să se bazeze la nevoie.

Cum se simte singurătatea pentru vârstnici?

„Este ca un deșert”, „ca o groapă adâncă”, „ca și când cineva ți-a tăiat aripile”. „Am permanent sentimentul că trebuie să-mi omor timpul cu ceva, dar timpul ar trebui trăit, nu omorât.”

Sunt doar câteva dintre răspunsurile date de participanții la studiul „Explorarea singurătății în rândul vârstnicilor din România” al Asociației Niciodată Singur.

Efectele singurătății asupra stării de sănătate în rândul vârstnicilor

Unul dintre cele mai citate studii medicale despre efectele singurătății este cel realizat de Julianne Holt-Lunstad, doctor și profesor în psihologie și neuroștiințe. Acesta arată că singurătatea și legăturile sociale precare sunt la fel de dăunătoare pentru sănătate ca și fumatul a 15 țigări pe zi.

Singurătatea crește riscul unui atac vascular cerebral, de a dezvolta boli coronariene sau pe cel de hipertensiune arterială. Singurătatea prelungită are efecte potențiale și asupra mintale, cum ar fi anxietatea și depresia.

Intervenția Asociației Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor


Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor
și-a asumat misiunea de a alina sentimentul de izolare și singurătate al vârstnicilor și este prezentă în viața a 300 de vârstnici care locuiesc singuri și a altor 600 din căminele de bătrâni din București, Pitești, Ploiești, Brăila, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Brașov și Târgoviște. Concret, fiecare vârstnic înscris în program, are alocat un voluntar care îl vizitează, îl ascultă și îl sprijină. În plus, Niciodată Singur oferă fiecărui vârstnic înscris în program o excursie gratuită, mese de sărbătoare (Paște, Crăciun, Ziua Vârstnicului), ieșiri la teatre, muzee și alte activități.

Anul acesta, pentru vârstnicii din București, a fost deschis și
Centrul de Socializare al Seniorilor, unde persoanele peste 65 de ani pot participa zilnic, gratuit, la activități de socializare, culturale, educative, distractive sau de îndemânare.

Seniorii sunt și o resursă valoroasă de cunoștințe, povești și sfaturi. De aceea am lansat
Buni la Vorbă,  primul podcast cu și despre vârstnici.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor este primul ONG din Europa de Est care se alătură The Global Initiative on Loneliness and Connection, o rețea de organizații din mai multe țări care lucrează pe problematica singurătății. Vocile noastre unite și schimbul de experiență, cu parteneri din toată lumea, vor contribui la o societate în care vârstnicii să se bucure de o bătrânețe demnă, în inima comunității.

Mai multe informații despre noi găsiți pe niciodatasingur.ro


Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni