Dacă există un Dumneze al vinului, el a binecuvântat Republica Moldova cu un sol fertil, de culoare neagră, care aduce mult rod în vie. Mai trebuie apă și soare, iar pe colinele satului Geamăna, din raionul Anenii Noi, ele se găsesc din belșug. Wine Trips from România în Moldova a ajuns la Vinăria Asconi pentru a afla secretele enoturismului inteligent.
Moldovenii se mândresc cu vinurile și locurile lor de poveste. Adevărate comori naționale, regiunile vitivinicole de peste Prut sunt una dintre cele mai de seamă cărți de vizită ale țării. Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au mai descoperit o regiune care prosperă din roadele pământului care, la rândul lor, aduc bunăstare comunității în mijlocul căreia izvorăsc.
Ne face o deosebită plăcere să vă prezentăm Vinăria Asconi, o afacere de familie din 1994, care gestionează peste 550 de hectare de vie în raionul Anenii Noi. Oaspetele lui Sergiu Nedelea, violonistul și dirijorul Nicolae Botgros, s-a simțit ca acasă în inima podgoriilor din sudul țării.
Episodul e disponibil pe PROTV PLUS și VOYO.
Asconi nu este doar o afacere cu vin, cum nu este doar un business de familie. Momentan nu v-am spus prea multe, dar veți înțelege numaidecât. Ceea ce trebuie să știți întâi de toate este că la Asconi sunt prelucrate anual circa 10 milioane de litri de vin. Strugurii sunt recoltați și prelucrați cu ajutorul localnicilor din satele Puhoi și Geamăna, care lucrează, în proporție de 75%, în cadrul vinăriei sau la podgorii.
Apoi, aici nu se produce doar vin, ci și turism integrat, cu servicii care întrunesc toate așteptările unui vizitator pretențios. Din 2019, aici funcționează 12 căsuțe tradiționale realizate din lut și stuf, cu 20 de camere, pentru cazarea oaspeților. Cele trei piscine cu apă sărată, de dimensiuni diferite, care funcționează în complexul turistic, te fac să te simți ca pe litoral. Două restaurante, două terase și crama completează oferta enoturistică a acestui „sat strămoșesc” cum nu e altul în Republica Moldova.
Casa Asconi deține plantații de Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, Riesling, Pinot Noir, dar și Malbec, un soi de struguri rar pentru Republica Moldova, care se folosește la crearea de vinuri roșii. Anul 2021 nu a fost unul extraordinar pentru soiul Malbec, motiv pentru care cei de la Asconi au decis să încerce un experiment: au creat un rose de Malbec, în ediție limitată, care a devenit unul dintre cele mai apreciate vinuri rose ale cramei, dezvăluie Ion Mereuță, oenolog și director de vânzări al Vinăriei Asconi.
Solul din care rodesc strugurii din Republica Moldova este unul cu adevărat special. Cernoziomul, căci acesta este numele lui, este cel mai fertil dintre toate tipurile de sol cunoscute, iar explicația este dată de concentrația ridicată de reziduuri de plante descompuse.
În urma descompunerii, rezultă humusul, cea mai valoroasă componentă a solului negru. De aceea, dacă veți vedea pe etichetele de vin scris Sol negru, știți automat că strugurele care s-a „sacrificat” pentru a vă desfăta simțurile a extras tot ce e mai bun din seva pământului.
Un alt vin emblematic pentru Asconi este Rara Neagră, căreia Sergiu Nedelea i-a identificat imediat atuurile. „În România, noi îi spunem Băbească. Sunt multe sinonime pentru acest soi, dar trebuie să recunosc că e mult mai așezat, ca și soi, aici. Rara Neagră are un cu totul alt fel de exprimare în Moldova”, a dezvăluit somelierul Sergiu Nedelea.
Cel mai apreciat vin al cramei, un ambasador pentru Asconi, este Penumbra, un cupaj de Fetească Neagră, Merlot și Syrah, pe care gazdele și oaspeții episodului de azi l-au gustat pe îndelete. Vedeți în VIDEO-ul de mai jos cum a fost experiența Asconi pentru Sergiu Nedelea și Nicolae Botgros!
Gallery