ß
  • PRO TV
  • Coordonatele frumusetii, de ieri pana azi si de la sud la nord FOTO

Coordonatele frumusetii, de ieri pana azi si de la sud la nord FOTO

Coordonatele frumusetii, de ieri pana azi si de la sud la nord FOTO

Despre frumusete s-au scris, de-a lungul timpului, volume intregi, a fost cantata si a iscat numeroase semene de intrebare. Si totusi, nimeni nu a definit concret frumusetea, pentru ca ea depaseste timpul, spatiul si intelegerea. Nu stim ce e frumusetea, dar stim ca femeia defineste prin ea insasi frumosul.

Scurta istorie
In societatile primitive, femeile plinute simbolizau fertilitatea, bogatia si statutul social inalt, iar in antichitate romanii apreciau rolul procreator al femeii. Traditia continua si in timpul Evului Mediu, cand grasimea denota sanatare si belsug, insa atentia se concentra mai mult pe vesminte decat pe corpul in sine. Ornamentele vestimentatiei erau asemanatoare la barbati si femei, diferentele incepand sa apara abia in secolul XIV, despre care se spune ca este secolul in care a aparut moda.

Corpul femeii incepe sa fie pus in valoare prin haine care scot in evidenta rotunjimile. Astfel, secolele XV-XVIII sunt dominate de femei cu forme generoase, cu sani si solduri mari, adesea ajutate de pernute. Se spunea despre cei care aveau sotii grase ca aveau parte de prosperitate si respect in fata membrilor societatii.

Incepand cu secolul XVIII se extinde moda franceza, prin corsete si crinoline care flateaza trupul femeii. Greutatea femeilor scade treptat, dat fiind faptul ca mancatul putin era un semn de distinctie. Cele doua piese vestimentare sunt eliminate odata cu Revolutia Franceza, iar in secolul XIX accentul cade, din nou, pe coapse si pe solduri.

Revolutia industriala marcheaza un moment de cotitura, deoarece noile mijloace de comunicare in masa promoveaza un nou ideal de frumusete feminina: talie de viespe, fesieri bine conturati, fuste care dezvaluie gleznele.

In secolul XX femeile isi arata, pentru prima oara, cu nonsalanta, picioarele, prin aparitia rochiilor mini si a pantalonilor.

Frumoasele secolului XX

Niciun alt secol nu a fost mai marcat de schimbari si de influente decat secolul XX. Modernizarea mijloacelor de comunicare a generat o circulatie rapida a ideilor si a tendintelor din moda si frumusete, creand prototipul femeii ideale.

Astfel, in anii ’20, Lauren Bacall este considerata femeia fatala a cinematografiei americane, cu trasaturi fine, par blond si trup zvelt.
In anii ’50, celebra Marilyn Monroe, cu forme generoase si talie de viespe, devine sex-simbolul tuturor timpurilor, in timp ce Audrey Hepburn si Grace Kelly intruchipeaza cu gratie femeia distinsa a filmului american.

In anii ’70 incepe fenomenul Twiggy, condus de modelul englez de 17 ani, cu trup filiform si ochi de caprioara. Stilul ei a fost imitat de adolescentele din intreaga lume.

Putin mai tarziu, in anii ’80 apar supermodelele Cindy Crawford si Claudia Schiffer, inalte, slabe dar cu forme, cu parul lung, trup lucrat si numeroase sedinte foto in costume de baie.

Era supermodelelor apune odata cu aparitia lui Kate Moss, englezoaica cu o inaltime de doar 1,72 m, cu o frumusete departe de standardele anilor precedenti, dar cu o expresivitate si o carisma aparte.

Incepand cu anii 2000, femeia ideala capata noi valori, fiindu-i atribuita, pentru prima oara, puterea. Sexul slab nu mai este atat de…slab, ci intruchipeaza eroic personaje cu puteri supranaturale, vezi cazul Lara Croft, Transformers, Elektra.

Frumusetea pe glob

Standardele frumusetii difera si de la o cultura la alta, iar femeile sunt dispuse sa faca orice sacrificiu pentru a o obtine.

* In Uganda, frumusetea femeilor este data de grosimea buzei inferioare. Ele isi pun pe buze, inca de mici, farfurii grele, pentru ca acestea sa se deformeze.

* Femeile maasai, din Kenya, utilizau bobine metalice pentru ca lobul urechilor sa le ajunga pana la baza gatului.

* Femeile din tribul Karen sunt cu atat mai frumoase si mai instarite cu cat au gatul mai lung. O femeie din acest trib a ajuns sa aiba 27 de inele ce cantareau in total 9 kilograme pentru ca gatul ei sa se lungeasca cu 10 cm.

* In China, frumusetea femeilor se masoara invers proportional cu marimea piciorului. In unele regiuni ale tarii, micutele chinezoaice isi infasoara inca piciorusele in bandaje pentru ca acestea sa nu creasca.

 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni