ß
  • PRO TV
  • (P) Cum să asiguri eficiența energetică a casei tale

(P) Cum să asiguri eficiența energetică a casei tale

(P) Cum să asiguri eficiența energetică a casei tale

Eficiența energetică este o necesitate, resimțită acum ca o prioritate principală pentru orice beneficiar de clădire, fie că e vorba de gospodării sau clădiri publice ori industriale. Clădirile reprezintă aproximativ 40% din consumul final de energie din UE.

Datorită cerinţelor de randament energetic pentru clădiri, termeni ca “izolare termică”, “impermeabilitate la aer” și “impermeabilitate la intemperii” au câştigat o importanţă deosebită. Pentru a realiza efectul dorit, sunt necesare soluţii profesionale şi bine gândite din partea tuturor participanţilor implicaţi în proiect, cum ar fi arhitecţi, ingineri, antreprenori, producători de materiale de construcţii, constructori si mesteri. 

Unele dintre cele mai complicate rosturi în construcţii, cu impact mare in eficienta energetica, sunt considerate cele de la instalarea ferestrelor. Iată câteva motive care le fac atât de complexe:

Trebuie să fie bine etanșate pentru ca circulaţia aerului și pierderile de căldură să fie evitate.

Trebuie să fie etanșe la vaporii de apă pentru a proteja structura clădirilor de umiditatea excesivă. Aceasta poate dăuna și poate facilita apariţia mucegaiului.

Trebuie să se asigure că umiditatea accidentală este îndepărtată din structură.

Toate structurile interne trebuie protejate împotriva condiţiilor de vreme din exterior, cum ar fi razele UV, ploaie, vânt, etc.

Trebuie evitate punţile de aer rece (punti termice, punti de frig).

Trebuie să fie rezistente la mișcările de structură.

Respectând toate cerinţele enumerate până aici, acestea trebuie să păstreze și o imagine estetică, atât la interior cât și la exterior.

De aceea, este esențială instalarea corectă și cu soluții performante a ferestrelor. 

Sebastian Carstoiu, Country Manager al Wolf Group Sealing Solutions Romania (PENOSIL), ne explica de ce este foarte important sa fie montate corect ferestrele si usile:

„Un sistem de tâmplărie performant devine aproape inutil dacă este montat necorespunzător. 

O spumă poliuretanică aleasă la întâmplare nu poate asigura eficiența energetică a rosturilor de la instalarea ferestrelor. Zona ferestrelor reprezintă un pod termic critic la o clădire. 

Pentru a asigura un transfer termic cât mai redus, soluția este montarea ferestrelor cu un sistem complet. Pe lângă o spumă poliuretanică de calitate (cu conductivitate termica redusa), se utilizează și benzi expandabile și/sau benzi de etansare la interior si exterior .

Daca se doreste eficienta energetica maxima (cladiri nZEB, case pasive, case aproape zero comsum energue), atunci ferestrele se monteaza in precadre si profile compozite pentru tocuri si pervaze plus intreg sistemul cu benzi de etansare si benzi expandabile.  

În felul acesta, se realizează o bună etanșare a rostului, se controlează schimbul de vapori de apă (la interior și exterior) și se protejează miezul de spumă din interiorul rostului. În cazul unui montaj necorespunzator sau „clasic” (doar cu spuma), aceasta se macină, iar transferul termic prin acea zonă crește enorm. 

Etanșarea ferestrelor poate avea un impact deosebit asupra casei dvs. Nu numai că poate reduce costurile de încălzire și de răcire ale locuinței dvs., ci vă poate proteja locuința de alergeni, insecte, dăunători sau umiditatea care duce la apariția mucegaiului.

Calitatea aerului din încăpere este, de asemenea, influențată de gradul de performanță al etanșării ferestrelor. La o construcție nouă, există umiditate, săruri și compuși organici volatili ce se evaporă lent din pereți, din materialele de construcție folosite (mortar, glet, vopsele, etc), la care se adaugă vaporii uzuali dintr-o gospodărie (rufe la uscat, gătit, spălat).

Umiditatea și acești compuși au tendința naturală (fizică) de a migra prin suprafețe, trecând prin zonele de îmbinare și prin rosturile de la montajul ferestrelor. Astfel, e de o importanță critică o etanșare corespunzătoare a acestor rosturi, încât să nu se permită penetrarea necontrolată a suprafețelor.

Acolo unde etanșarea nu este corectă, se întâlnesc cazuri în care umiditatea și sărurile corodează suprafețele (ramele ferestrelor, colțurile pereților) apărând pete, decolorare sau mucegaiuri. Ce nu se vede este măcinarea spumei poliuretanice cu care a fost fixată/etanșată fereastra. În timp, se creează o mare problemă de eficiență energetică, având practic, sub rostul din perete, niste urme de spumă cu aspect de „pufuleți”, în loc de cordonul uniform și dens cum era la montaj. Zona aceea va deveni o punte de frig imensă și va cauza ineficiență termică și fonică.

De asemenea, prin ferestrele neetanșate corespunzător pot pătrunde o mulțime de particule din exterior. Alergenii, cum ar fi polenul și mucegaiul, pot pătrunde în casă prin aceste micro-fisuri. Odată ce acești alergeni au ajuns în casă, foarte greu pot fi eliminați, în special dacă sunt deja instalați în structura pereților. La fel se întâmplă cu bacteriile, praful și metalele grele de la mașinile din traficul destul de intens în orașe.

Ca si in cazul încălzirii, si in cazul racirii locuintei este importanta o buna etansare. Aerul de la unitatea de climatizare se poate irosi prin fisurile existente la ferestre. Locuința nu numai că ar deveni mai călduroasă decât ar trebui să fie vara, dar și aparatul de aer condiționat s-ar putea deteriora din cauza suprasolicitării și poate duce la facturi mai mari de energie electrică consumată în timpul verii”.

Iata o multime de lucruri ce nu sunt sesizabile la prima vedere, dar care au o importanță deosebită pentru confortul, liniștea și sănătatea în căminul tău.

Cum etanșăm corect

Dacă ții la confortul, sănătatea și banii tăi, atunci când ți se montează ferestrele la casă, ori când închizi un balcon, cere montatorilor să folosească și benzi de etanșare, pe lângă o spumă poliuretanică de calitate.

O etanșare corespunzătoare a ferestrelor o puteți face prin folosirea benzilor de interior și exterior de la PENOSIL. Tehnologia de montare a ferestrelor folosind benzile de etansare PENOSIL vă permite să economisiți la maxim energia și protejează îmbinările care înconjoară fereastra contra impactului condițiilor meteo la exterior și a umidității la interior.

Banda de etansare de interior este o barieră etanșă care protejează contra vaporilor din interior. Sarcina acestei benzi este de a asigura etanșeitatea la aer. Totodată protejează îmbinarea ferestrei / ușii prevenind deplasarea umidității în spuma poliuretanică și în structura pereților.

Banda de etansare de exterior protejează împotriva vântului și umidității de la exterior. Aceasta permite vaporilor de apă sau altor compuși rezultați din uscarea pereților (din mortar, etc) să difuzeze din interior spre exterior, încât să scăpați de umiditatea din construcție, dar nu permite în sens invers, protejând articulația și structura clădirii de umiditatea din exterior.

Ambele benzi asigură o izolare termică și fonică, ce nu depinde de vânt sau de umiditate. Este esențială utilizarea ambelor benzi în aceeași lucrare (nu doar exterior sau doar interior) pentru o etanșare corespunzătoare, completă, care va prelungi viața materialelor din construcție și care vă va oferi un cămin sănătos pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră.

PENOSIL reprezinta brandul principal al companiei Wolf Group. Wolf Group este producător de top printre liderii europeni de materiale și produse chimice pentru construcții, avand fabrici de spume poliuretanice, etansanti, benzi de etansare, masticuri si hidroizolatii in Estonia, Spania si Franta, si cu export in peste 70 de tari, pe toate continentele. 

Produsele PENOSIL se găsesc în magazine de construcții și finisaje din întreaga țară sau pot fi comandate online din magazinul www.penosil.ro

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni