România, te iubesc! revine din 11 septembrie, de la ora 18:00, cu un nou sezon. Duminica aceasta, în prima ediție, Rareș Năstase dezvoltă tema microplasticului care ne invadează țara, în condițiile în care suntem printre țările codașe în Europa atunci când vine vorba de reciclare.
În țara noastră, reciclarea deșeurilor și a plasticului nu funcționază așa cum ar trebui. La fel și sistemul garanție-returnare, care există în alte state și pe care îl aveam și noi, înainte de 1989. România este pe locul 26, adică penultimul loc, în Uniunea Europeană la rata de reciclare a deșeurilor – 11%, de patru ori mai puțin decât media europeană, care ajunge la 47%. În țara noastră se depozitează, mult și, mai ales, ilegal.
Rareș Năstase va aduce în atenția românilor circuitul microplasticului atât în natură, cât și pe lanțul trofic. Va lua la întrebări reprezentanți ai autorităților care riscă dosare penale pentru că îngroapă sau ard deșeuri și va merge în laborator, acolo unde este depistat microplasticul în diverse probe de apă și vietăți.
„Unde nu sunt modele bune trebuie să existe amenzi drastice. Noi avem și problema sancționării, sunt multe locuri în țară unde e clar că edilii nu vor să își supere electoratul, așa că nu se aplică amenzi pentru mizeria lăsată peste tot. În același timp, nici nu-i condiționează pe localnici să încheie contracte de salubritate, pentru ridicarea gunoiului. Comisarii Gărzii de Mediu nu amendează și nu fac dosare penale pentru toate cazurile când legislația de mediu e încălcată. Demersul nu e dus până la capăt, cu cele mai grele sancțiuni, ca ilegalitățile să nu se mai repete. Primăriile primesc amenzi pe care le contestă ulterior”, spune Rareș Năstase.
Întreaga anchetă România la pet, pe larg, duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!.
Gallery