ß
  • PRO TV
  • Reacția lui Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov: Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată

Reacția lui Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov: Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată

Reacția lui Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov: Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată

Fostul președinte al României Ion Iliescu și-a exprimat regretul pentru dispariția liderului rus Mihail Gorbaciov. Politicianul român a reacționat pe blogul său, susținând că omul care a schimbat radical fața URSS a fost o personalitate controversată, iar moștenirea sa - „judecată” în spațiul sovietic.

Ion Iliescu a făcut o analiză scurtă a personalității liderului rus Mihail Gorbaciov, decedat la vârsta de 91 de ani. Fostul președinte al României a mărturisit că dispariția creatorului politicii de reformare a URSS l-a întristat.

Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău”, și-a început Iliescu pledoaria de pe blogul său.

Fostul politician român a apreciat că Gorbaciov a apărut în peisajul politicii est-europene când URSS avea mai mare nevoie de schimbare.

Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat”, mai scrie Iliescu (92 de ani).

Fostul președinte al României, în perioada 1992-1996 și între anii 2000-2004, a subliniat rolul decisiv al acestuia în restabilirea dialogului dintre Est și Vest. Însă, politica sa, înclinată spre reformă și transparentizare a activității statului, nu a fost pe placul sovieticilor.

Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată. Moștenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de terapiile de șoc, aplicate după destrămarea Uniunii și formarea CSI. Terapii de șoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat.

Nu pot spune că relațiile României cu URSS, înainte și după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat.

Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea. Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării. Fie și numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!”, a concluzionat Ion Iliescu. Cum a reacționat Vladimir Putin la aflarea veștii că Mihail Gorbaciov a murit.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni