• PRO TV
  • (P) De la semințe de roșii la răsaduri de roșii – pas cu pas către o salată gustoasă!

(P) De la semințe de roșii la răsaduri de roșii – pas cu pas către o salată gustoasă!

(P) De la semințe de roșii la răsaduri de roșii – pas cu pas către o salată gustoasă!

Cultivarea roșiilor din semințe este un adevărat ritual grădinarii pretențioși. Dar când ar trebui să începi? Este mai bine să folosești răsaduri sau le produci chiar tu, din semințe? Care este clima potrivită? Și mai presus de toate, când trebuie început procesul? Există multe motive pentru a vă cultiva propriile roșii.

Roșiile sunt plante de vreme caldă și au nevoie de o temperatură confortabilă. Puteți cultiva roșii într-un ghiveci, așezându-le lângă o fereastră unde au lumină și căldură din belșug. Plantarea roșiilor din semințe necesită puțin mai multă pregătire. În primul rând, va trebui să determinați numărul de plante ce se pot dezvolta în spațiul pe care îl aveți la dispoziție. În mod ideal, ar trebui să distanțați plantele la minim 50cm între ele. Dacă așezați plantele prea aproape, este posibil ca acestea să nu primească suficientă lumină solară și să nu producă fructe coapte.

În lumea plantelor, există o mulțime de trăsături diferite pe care le au soiurile hibride față de soiurile tradiționale. Caracteristicile diferă destul de mult, este recomandat ca înainte de a vă apuca de treabă să efectuați o documentare pentru a vedea ce tip este mai potrivit condițiilor de care dispuneți.

 

Soiurile hibride tind să fie mai stabile, oferind an de an aceeași calitate

Alt avantaj pe care îl au aceste soiuri este cantitatea redusă de substanțe chimice necesară controlării bolilor. De asemenea, au perioada de germinație mai scurtă și ajung la maturitate mai repede. Pentru a ajunge la maturitate orice plantă are nevoie de o acumulare specifică de căldură, cunoscută în literatura de specialitate ca GDD (growing deegree days). Astfel, o formula matematică ne poate spune când planta ajunge la maturitate, pe baza temperaturilor diurne și nocturne la care aceasta este supusă. Indicele GDD este mai mic la roșiile hibrid, ceea ce se traduce prin faptul că fiecare fruct are nevoie de mai puține zile făcându-le astfel mai productive. Aceste avantaje au însă un impact asupra prețului de achiziție, astfel că de multe ori semințele hibrid tind să fie mai scumpe. Oricum, randamentul lor mai bun justifică diferența de preț, fiind sensibil mai eficiente din punct de vedere comercial.

O ofertă interesantă de semințe de roșii găsiți pe site-ul Regal Fermierul, de acolo puteți alege cele mai potrivite soluții. Împreună cu semințele de roșii de aici puteți achiziționa și o folie de mulcire ce vă va ușura substanțial munca!

Un alt element important este aerul

Răsadurile de roșii au nevoie de o bună circulație a acestuia pentru a crește. Pentru a încuraja germinarea, semințele de roșii trebuie plasate într-o cameră caldă constant. În acest moment al dezvoltării evitați formarea curentului de aer de la ferestre și uși. Odată ce semințele au germinat, sunt gata de plantat în aer liber. Dar înainte de efectuarea acestei operațiuni trebuie să acordați atenție unor detalii importante. Asigurați-vă că sera are o bună circulație a aerului. Circulația aerului ajută plantele de tomate să absoarbă nutrienți și să prevină bolile. Roșiile au nevoie de 65-75% umiditate pentru a crește bine. Când circulația aerului este bună, plantele sunt mai puțin susceptibile la boli. În cazul în care planta a crescut prea bogată, eliminați o parte din frunze pentru a putea beneficia de o circulație optimă de aer.
Pentru o creștere cât mai bună a răsadurilor și plantelor dumneavoastră de roșii, ar trebui să mențineți un interval de pH între 6,0 și 6,8. Ca regulă generală, pH-ul mai ridicat al solului poate neutraliza acțiunea anumitor nutrienți. În special, un pH mai ridicat va duce la putrezirea capătului florii. De asemenea, puteți modifica solul cu un nutrient special, cunoscut sub numele de ameliorator de pH, pentru a-și schimba pH-ul la intervalul ideal.

H-ul solului este de obicei măsurat pe o scară logaritmică de la 0 la 14. Creșterile pH-ului vor afecta interacțiunile diferitelor tipuri de molecule de sol. În general, puteți crește aciditatea solului prin adăugarea de mușchi de turbă sau sulf. Solurile argiloase, de exemplu, necesită mai mult sulf. Pentru cele mai bune rezultate, faceți un test de pH al solului în avans pentru a vă asigura că terenul este gata pentru plantare.

 

Perioadele de maturitate

Un alt detaliu de care trebuie să țineți seama este că funcție de soi, roșiile au perioade diferite de ajungere la maturitate, iar aceste variază de la 50 la 100 de zile. În cazul în care locuiți într-o zonă cu clima mai rece alegeți soiurile cu perioadă mai mică de maturizare. Toate soiurile de roșii au nevoie de căldură, dar în special cele cu fructul mare. Cultivate într-un mediu ce nu le oferă căldură suficientă acestea nu vor atinge punctul de coacere nici la sfârșitul verii!

Când vă cultivați propriile roșii, destinate strict consumului individual, este păcat să utilizați altceva decât semințe organice. Puteți alege dintre soiurile populare dar în permanență raportați-vă la condițiile naturale de care beneficiați, este posibil să nu existe întotdeauna o potrivire între ele și gusturile dumneavoastră. Apoi este important să vă udați plantele de roșii în mod regulat pentru a asigura o creștere sănătoasă. Puteți verifica la producător care este cantitatea de apă necesară soiului pa care l-ați plantat și șa efectuați dozajul cu un dispozitiv automat ce se găsește în magazinele de specialitate.

Trebuie să subliniem faptul că soiurile clasice de roșii, chiar dacă nu au eficiența comercială a soiurilor hibrid, sunt de multe ori mai gustoase și mai aromate. Deși dezvoltarea lor este mai lentă, sunt mai expuse bolilor și randamentul este net inferior, noi recomandăm totuși cultivarea lor pentru uz personal.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni