Alimentația din timpul antrenamentelor fizice este foarte importantă. O dietă corespunzătoare te poate ajuta să ajungi la forma fizică dorită mult mai repede. În plus, atunci când consumi alimente nutritive vei avea energie pe tot parcursul antrenamentului, iar perioada de refacere musculară va fi mai scurtă.
Alimentația din timpul antrenamentelor fizice este foarte importantă. O dietă corespunzătoare te poate ajuta să ajungi la forma fizică dorită mult mai repede. În plus, atunci când consumi alimente nutritive vei avea energie pe tot parcursul antrenamentului, iar perioada de refacere musculară va fi mai scurtă.
Una dintre cele mai întâlnite dileme este când trebuie să mănânci, înainte sau după un antrenament la sală? Răspunsul este unul simplu, ideal este să mănânci și înainte și după antrenament, însă la un interval scurt.
Pentru a-ți pregăti corpul pentru o sesiune de antrenament intensă este necesar să-i oferi o nutriție corespunzătoare. Un antrenament pe stomacul gol nu este indicat deoarece nu vei avea energie și nici resurse pentru a putea face față exercițiilor. Pentru ca alimentele să aibă suficient timp să fie procesate de organism este necesar să nu mănânci cu 2 până la 4 ore înainte de un antrenament.
Următoarea întrebare esențială este ce poți să mănânci înainte de antrenament?
În timpul unui antrenament mușchii preiau energie de la carbohidrații din alimente.
În cazul în care vrei să faci un antrenament dimineața poți consuma un bol cu fulgi de ovăz, musli, musli (preferabil fără zahăr), omletă cu pâine integrală sau banană (sau alt fruct) cu iaurt degresat.
Printre alimentele bogate în carbohidrați mai amintim orezul, pastele, fasolea, cartofii în coajă sau alte legume cu conținut de amidon.
Pe lângă carbohidrați, este necesar să consumi înainte de efort și proteine. Alimentele bogate de proteine sunt carnea albă (pui, curcan, pește), lapte, brânză, iaurt, fasole, linte sau nuci.
În ajutorul persoanelor care fac mișcare vin și supermarketurile. Tot mai multe magazine realizează raioane speciale cu produse nutritive pentru sportivi. În plus, unele magazine, precum Carrefour, au și îmbrăcăminte și accesorii pentru antrenamente. Pe lângă acestea, în catalog Kaufland saptamana viitoare vei descoperi produsele care au prețuri speciale.
Acum este momentul să aflăm când și ce trebuie să mănânci după un antrenament.
Recuperarea post antrenament este foarte importantă deoarece îți poate influența următoarele antrenamente. Dacă nu reușești să te recuperezi rapid vei avea un randament mai slab la antrenamentul viitor.
Primul pas este să te hidratezi corespunzător. Pentru a afla câte lichide trebuie să consumi după un antrenament poți apela la o metodă foarte simplă. Urcă-te pe cântar înainte și după antrenament. Pentru fiecare kilogram pierdut în timpul unui antrenament trebuie să consumi 1,2 - 1,5 litri de lichide.
După ce te-ai hidratat, asigură-te că îți reînnoiești rezerva de carbohidrați. Consumă mai mulți carbohidrați dacă ai avut parte de un antrenament intens sau care a durat mai mult.
Nu în ultimul rând, trebuie să îți refaci fibrele musculare prin consumarea de proteine. Poți realiza acest lucru dacă bei un shake proteic care conține toți 8 aminoacizi esențiali. O altă variantă este să consumi ouă, produse lactate. După efort se recomandă consumarea a 20 de grame de proteine. Această cantitate de proteine se regăsește în 250 de grame de iaurt sau 500 ml de lapte.
Îți recomandă să urmezi aceste indicații chiar și atunci când urmezi un antrenament ușor.