Botezul este una dintre cele mai importante ceremonii din viața unui om. Această primă sărbătoare în care cel mic este adus în fața lui Dumnezeu, este mai mult decât o simplă sărbătoare, este o ceremonie sacră în care noul născut, primește binecuvântarea divină.
În cadrul Slujbei Botezului, bebe este purificat de orice fel de păcat preluat de la strămoși și intră într-o lume nouă ca un om nou.
Din acest motiv, pentru botez este nevoie de foarte multe lucruri care poartă o simbolistica incredibilă și care susțin ca anumite lucruri nevăzute să se întâmple, precum purificarea, lumina sau primirea de noi virtuți divine.
Lumânarea are un rol simbolic foarte important în cadrul ceremoniei iar în majoritatea zonelor țării, nașii sunt cei care achiziționează o mare parte din lucrurile necesare la botez. De aceea dacă ești nașă, cumpara lumanari de botez ieftine de pe celmic.ro, cu imprimeu sau decoruri inedite, potrivite copilului pe care îl vei boteza.
Mulți oameni nu știu că lumânarea de la Botez se păstrează nu doar ca decor după Botez, ci se se spune că aceasta trebuie păstrată și aprinsă ori de câte ori copilul trece prin momente dificile sau este bolnav.
Unele tradiții spun că aceasta poate fi aprinsă chiar și la împlinirea vârstei de 1 an a copilasului.
Alte superstiții spun că la botezul unei fetițe, lumânarea ar trebui să stea aprinsă 3 zile, pentru ca aceasta să se mărite și să fie fericită.
Alte vorbe din popor sau superstiții susțin că lumânarea ar trebui să fie lăsată să ardă complet în primele 6 săptămâni de la botez. În caz contrar bebe nu se va căsători repede și ușor.
Un alt lucru care este foarte important și mulți oameni cred în el este că, lumânarea de la Botez, ar trebui aprinsă și în noaptea de Paște dar și după Paște.
Lumânarea ar trebui păstrată decorată timp de 1 an de zile, iar ulterior i se pot scoate decorațiunile.
Probabil te-ai întrebat și tu de ce se folosesc aceste lumânări împodobite în cadrul Botezului, nu-i așa?
Iată, de fapt, care este simbolistica lumânării la Botez.
Lumânarea de la botez este un simbol al Luminii lui Hristos care este considerat Lumina Lumii. Lumina este cea care luminează întunericul, încălzește și ne arată calea din fața noastră. Deci lumânarea are darul de a purta copilul de la întuneric la Lumină dar și de a-i lumina calea în viața.
În tradițiile străvechi, lumânarea se împodobea cu flori sau cu busuioc, în cazul fetelor. Indifererent de sexul copilului, în jurul acesteia se punea o pânză albă care simboliza puritatea.
Lumânarea ar trebui să fie albă sau din ceară naturală, pentru a aduce beneficii adevărate în cadrul ceremoniei și vieții copilui. Se crede că prin focul acestei lumânări se risipește răul, se luminează calea dar și ajuta ca rugăciunile să ajungă la Dumnezeu mult mai repede.
Se spune că lumânarea nu se stinge după botez, ci trebuie adusă acasă aprinsă, la fel ca lumânarea de Paște.