• PRO TV
  • (P) Greșeli pe care să le eviți când cauți un credit

(P) Greșeli pe care să le eviți când cauți un credit

(P) Greșeli pe care să le eviți când cauți un credit

Cea mai bună metodă pentru identificarea unei soluții de creditare avantajoase presupune compararea cât mai multor împrumuturi din portofoliile băncilor sau ale instituțiilor financiare nebancare (IFN). Tocmai pentru a nu avea senzația că ajungi să compari mere cu pere, trebuie să ții cont de câteva criterii esențiale. 

Alegerea unui credit de nevoi personale sau a unui credit online rapid poate fi foarte simplă, când pui în balanță mai multe oferte ale băncilor și IFN-urilor. Astfel, vei avea o imagine mai clară asupra costurilor percepute pe piața financiară, putând să le identifici mai ușor pe cele mai avantajoase. 

Graba strică treaba!

Când cauți un credit este recomandat să aloci suficient timp pentru cercetarea mai multor soluții existente pe piața financiară. Cu alte cuvinte, îți recomandăm să nu te limitezi la a cere o singură ofertă de creditare, respectiv doar de la banca la care ești deja client. Comparând mai multe împrumuturi, poți descoperi, de exemplu, că altă bancă sau un alt IFN îți poate oferi un produs financiar cu un cost mult mai mic. De altfel, chiar și o diferență de 0,5 puncte procentuale între dobânzi se simte în portofel.

Ia în considerare și valoarea DAE (Dobânda Anuală Efectivă), concludentă pentru costul total al creditului. Evident, un credit avantajos are un nivel DAE cât mai modest.

Nu neglija nici avantajele de care ai putea beneficia pe parcursul creditării. De exemplu, băncile îți reduc dobânda în cazul în care îți deschizi un cont de salariu și închei o asigurare de viață. În paralel, unele IFN-uri îți pot acorda primul credit rapid fără dobândă, doar că dacă vei fi rău-platnic riști să te trezești cu o valoare DAE usturătoare.

Tentația celei mai mici dobânzi

Nu trebuie să-ți faci un țel din a găsi chiar cea mai mică dobândă. Chiar dacă o descoperi, asta nu înseamnă că pui mâna și pe cel mai bun credit. O dobândă redusă reprezintă, într-adevăr, o bilă albă, însă aceasta poate fi eclipsată de existența prea multor comisioane scumpe.

O comparare minuțioasă a mai multor împrumuturi te ajută să le ordonezi în funcție de nivelul costurilor. Vei observa că unele oferte de creditare sunt însoțite de comisioane pentru analiza dosarului sau pentru administrarea creditului, altele pot veni la pachet cu taxe pentru prelungirea datei scadente, în situația în care nu-ți poți achita la timp ratele. Compararea te ajută să vezi mult mai bine avantajele și dezavantajele fiecărui credit, iar astfel vei putea lua o decizie fericită.

Și tipul dobânzii este important. Dacă alegi un credit cu dobândă fixă, vei putea achita rate egale pe toată durata rambursării. Nu același lucru se poate spune și în cazul dobânzii variabile. La început, aceasta poate avea un nivel mai atractiv decât al dobânzilor fixe percepute de bănci și IFN-uri, însă situația se poate schimba rapid. În urma actualizării indicelui IRCC, parte componentă a dobânzii variabile, există și riscul ca rata ta să crească.

Evită creditul în euro dacă încasezi salariul în lei

Anumite bănci vin în întâmpinarea clienților cu oferte de creditare în euro. Inițial, poți fi încântat de nivelul atractiv al dobânzilor pentru astfel de împrumuturi. Însă, trebuie să știi că există o regulă importantă, potrivit căreia este indicat să te împrumuți doar în moneda în care îți încasezi și veniturile. Cu alte cuvinte, dacă ai un salariu în lei este bine să-ți îndrepți atenția spre un credit tot în lei. La fel, dacă obții venituri stabile în euro, un credit în monedă europeană poate fi mai avantajos pentru nevoile tale. În caz contrar, vei avea de-a face cu riscul valutar. Mai precis, vei simți în propriul buzunar efectele fluctuațiilor valutare. Fiecare depreciere a leului în raport cu euro va avea ca efect scumpirea ratei tale lunare.

Consultă condițiile de acordare

Când compari creditele, verifică și condițiile de acordare stabilite de fiecare bancă și IFN. De regulă, condițiile instituțiilor financiare nebancare sunt mai permisive, oferindu-ți posibilitatea accesării unui împrumut chiar și dacă ai fost raportat la Biroul de Credit, ai venituri sub nivelul salariului minim pe economie sau nu ai o vechime considerabilă de muncă. În cazul în care nu faci o trecere în revistă a condițiilor de acordare, riști să pierzi timpul aplicând la diverse instituții de creditare în fața cărora nu ești eligibil, pentru ca mai apoi să te trezești cu un refuz de finanțare.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni