ß
  • PRO TV
  • 10 moduri în care poți economisi apă – răspunsuri la problema majoră pe care o are acum România

10 moduri în care poți economisi apă – răspunsuri la problema majoră pe care o are acum România

10 moduri în care poți economisi apă – răspunsuri la problema majoră pe care o are acum România

Seceta amenință rezervele de apă ale României și impune restricții de consum în sute de localități din țară. Românii au fost sfătuiți să fie chibzuiți când vine vorba de utilizarea apei de băut. Iată zece moduri în care poți evita risipa în această perioadă grea!

Români din sute de localități din țară se confruntă cu restricții la consumul de apă potabilă. Din cauza secetei prelungite și pe fondul diminuării rezervelor de apă dulce, oamenii nu mai pot folosi apa de băut pentru activități casnice. Autoritățile spun că rezerva de apă a țării este în continuă scădere, din pricina lipsei precipitațiilor.

Într-o situație grea se află 214 localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj şi Bihor (17 judeţe), unde oamenii au fost instruiți să nu facă risipă de apă, scrie Stirileprotv.ro. Aici au fost incluse activități casnice precum udatul grădinilor și spălatul mașinilor, la furtun.

Chiar dacă pare greu de imaginat, oricine poate contribui la restabilirea echilibrului rezervelor de apă, renunțând la unele obiceiuri care conduc la risipă. Iată zece feluri în care poți economisi apă în această perioadă, fără să-ți diminuezi confortul acasă!

1. Închide robinetul atunci când te speli pe dinți!

Un obicei dăunător mediului este să lași apa să curgă, la robinet, în timp ce te speli pe dinți. Risipa este evidentă, fiindcă nu ai nevoie de apă câtă vreme efectuezi periajul. Sfatul poate fi extins și la spălatul vaselor, dar și atunci când faci duș. Închide robinetul în momentul în care folosești șamponul/gelul de duș, și deschide-l când e timpul să clătești spuma!

2. Spală rufe sau vase atunci când ai mașina plină!

E inutil să speli de două ori, când poți trece totul printr-o singură spălare. Acest obicei îți îngăduie și o economie serioasă la curentul electric, care în această perioadă e la prețuri astronomice. Vezi AICI și alte trucuri de economisere a energiei electrice!

3. Folosește o pară de duș cu aerator!



Dispozitivele de acest fel, pivotante sau fixe, se montează foarte ușor pe bateriile sanitare și permit o economie de apă de până la 40%. Sisteme similare se pot fixa și la duș, iar cele mai indicate sunt capetele de duș cu găuri foarte mici, prin care apa trece cu mare presiune, însă într-o cantitate redusă.

4. Repară defecțiunile!

O țeavă fisurată sau o baterie sanitară din care pică apă îți pot aduce nu doar un consum ridicat de apă, ci și probleme cu vecinii de jos. Așa că asigură-te că țevile nu au scurgeri de apă!

5. Colectează apa de ploaie!

Dacă locuiești la curte și obișnuiești să uzi plantele din grădină, evită să folosești apa de la robinet în zilele secetoase! În schimb, poți colecta apa de ploaie (când va ploua, firește) în butoaie de mari dimensiuni, ca să o folosești la nevoie. Oamenii de la țară pun mare preț pe apa de ploaie, fiindcă, de cele mai multe ori e singura sursă pentru udat legumele din gospodărie.

6. Renunță la spălatul mașinii acasă!



Posesorii de autovechicule care stau la curte au obiceiul de a-și spăla mașina, la furtun. E o activitate care le conferă plăcere și confort. Însă, în perioadele de secetă, acest obicei poate fi privit ca unul iresponabil. Dacă, totuși, trebuie să o faci, folosește o găleată cu apă și detergent pentru spălat și pune furtunul în funcțiune doar pentru clătire!

7. Uită de piscină vara asta!

Piscina din curte este, poate, cea mai iresponsabilă distracție la care poți recurge în vremuri de criză a apei.

8. Alege să faci baie, nu duș!

Dacă nu ai ales o pară de duș cu economizor, folosește cada, umplută pe jumătate, pentru a te spăla. Vei consuma mai puțină apă decât dacă ai opta pentru duș.

9. Folosește udarea prin picurare!



Dacă ai grădină sau gazon, cea mai bună metodă de a uda suprafețele înverzite este irigarea prin picurare. Tehnologia, complet automatizată, îți permite reglarea precisă a debitului și presiunii apei, precum și economii serioase la consumul de apă. Spre deosebire de udarea prin picurare, sistemele pe bază de sprinklere împrăștie apa în toate direcțiile, fără a asigura o udare uniformă și corespunzătoare.

10. Evită să folosești vasul WC pe post de coș de gunoi!

Ai observat vreodată ce aruncă oamenii la WC? Mucuri de țigări, smocuri de păr, absorbante etc. Chestia e că de fiecare dată când tragi apa, contorul înregistrează între 15 și 25 de litri consumați. Așa că nu o irosi! 

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni