ß
Chiar dacă multe studii arată că românii preferă să bea multă bere, mai ales vara, în țara noastră și consumul de vin este unul destul de mare. Însă vinul trebuie ales cu grijă, mai ales dacă este servit la masă.
Oenologul italian Andrea Previtali, de la Crama Avincis din Drăgășani, ne-a oferit însă câteva sfaturi: „Vinul și mâncarea sunt parteneri principali, care ar trebui asortați pentru a-și potența gusturile. O asociere de succes duce la descoperirea noilor nuanțe ale mâncărurilor, dar și ale vinului. Una din regulile generale este că la carnea albă - pește, pui, curcan - se servește, de obicei, un vin alb sau roze, iar la carnea roșie se servește un vin roșu. Dar sunt și excepții”.
Acesta ne-a făcut și câteva recomandări de asocieri:
- Spumant Metodă Clasică, cu gust vioi cu bule fine și persistente, lăsând să apară o mineralitate pronunțată, poate fi servit alături de aperitive, stridii, somon la grătar, rață friptă, pui prăjit.
- Vinuri albe (Fetească Regală & Pinot Gris, Cuvée Petit, Domnul de Rouă Alb, Vila Dobrușa Sauvignon Blanc, Vila Dobrușa Crâmpoșie Selecționată, Vila Dobrușa – Pinot Gris, Crâmpoșie & Sauvignon Blanc) se potrivesc foarte bine cu fructe de mare și pește prăjit, cu sushi, risotto, legume pregătite „au gratin”. Aceste asocieri sunt perfecte pentru zilele călduroase de vară.
- Vinuri rosé (Cuvée Alexis, Vila Dobrușa Rosé Cabernet Sauvignon, Domnul de Rouă Rosé) se degustă alături de pește sau pui pe grătar, salate, mâncare condimentată. O asociere potrivită atât pentru prânzurile în familie, cât și pentru ieșirile cu prietenii de la sfârșitul săptămânii.
- Vinuri roșii (Cuvée Andrei, Pinot Noir, Negru de Drăgășani, Domnul de Rouă roșu, Vila Dobrușa Negru de Drăgășani, Vila Dobrușa Merlot & Negru de Drăgășani) completează foarte bine orice tip de carne roșie, lasagna al ragú, brânzeturi învechite. O asociere demnă de o cină romantică.
Andrea Previtali, oenologul italian de la Crama Avincis, a vorbit și despre perioada din an în care ar trebui consumat fiecare vin, dar și despre vinul care se poate bea oricând, indiferent de situație: „Fiecare anotimp este cel potrivit pentru un pahar de vin bun! Totuși, vara consumul de vin alb și rosé crește în mod normal, deoarece este mai frecvent să consumi alimente proaspete și ușoare, care se asortează perfect cu acest tip de vinuri. Crâmpoșie Selecționată este vinul pe care îl recomand pentru fiecare ocazie! Crâmpoșia a fost prima dată cultivată pe colinele Rusidavei dacice și ale Rusidavei romane, fiind unul dintre puținele soiuri care au rezistat din vremea dacilor până astăzi. În anii '60 ai secolului trecut, cercetătorii de la Stațiunea Viticolă din Drăgășani au început un lung proces de încrucișări „deschise", iar după aproape două decenii de încercări și selecții au realizat soiul nou, autohton, autofertil, numit Crâmpoșie Selecționată, soi care s-a adaptat perfect terroir-ului său de origine. Crâmpoșia Selecționată este un vin cu o culoare galbenă, foarte luminos, cu discrete reflexii verzi. Are un buchet proaspăt și expresiv de pară și măr verde. Gustul său este persistent și plin de viață, cu note citrice, însoțite de o plăcută mineralitate. Este un vin ușor de consumat, care se servește rece la 7 grade Celsius”.
Potrivit oenologului italian, un vin își arată cu adevărat notele și particularitățile aromelor doar la temperatura corectă. De aceea, păstrarea temperaturii corecte de servire a vinului este foarte importantă pentru a savura un vin la adevărata valoare. Spre exemplu, pentru Spumant Metoda Clasică, temperatura de servire este de 6-8 grade Celsius, iar vinurile albe este recomandat să fie servite la temperatura de 8-14 grade Celsius. Pentru vinurile rosé, temperatura potrivită este de 10-12 grade Celsius, iar pentru cele roșii, 16-18 grade Celsius.
Andrea Previtali a adăugat că temperatura corectă de servire se poate afla chiar de pe etichetele vinurilor Avincis, iar cel mai vândut sortiment al cramei este Negru de Drăgășani, mai ales pentru că este un soi unic de struguri, cu originile în zona Drăgășani, unde a putut să-și pună cel mai bine în valoare caracteristicile. Culoare lui este violet închis, cu un buchet intens de violete, arome de cireșe negre și afine, cu nuanțe condimentate. Gustul său este catifelat, cu arome intense de cireșe și o ușoară nuanță de piper proaspăt. Și se servește la 17 grade Celsius, alături de carne înăbușită în sos de vin!
Gallery