ß
Tot mai mulți oameni își doresc sa experimenteze viața de freelancer, în primul rând datorită flexibilității dar și libertății financiare.
Cu toate că a deveni un freelancer nu este o decizie foarte ușor de luat, in ultimii ani, un număr mare de oameni, au ales să renunțe la job-ul lor clasic, pentru a face din propria lor pasiune o afacere.
La fel că orice lucru, freelancingul are avantajele sale dar și dezavantaje, iar acesta face va decizia sa fie ceva mai greu de luat, în special pentru acei oameni care nu sunt obișnuiți cu a lua decizii sau a-ți asuma anumite responsabilități.
Totuși, atunci când știi să vezi partea buna a lucrurilor iar beneficiile acestui stil de munca te motivează, vei reuși să îți asumi și părțile mai puțin bune.
Dacă, generațiile trecute erau învățate să meargă la jobul lor timp de 8 ore pe zi, în același loc, pentru mulți ani, iată că generațiile din prezent, preferă să facă ceea ce iubesc, de oriunde, fără a fi limitate de un loc anume sau de un program anume.
Pentru a deveni un freelancer, este important sa fii foarte bun în domeniul pe care îl vei practica. Iar dacă nu ai neapărat cunostiințe într-un domeniu care te pasionează, acum, accesul la internet facilitează accesul lainformație, fiind foarte simplu să te educi.
Spre exemplu, într-unul dintre articolele scrise de Mihai Chițoiu autor eduKiwi, care este specialist SEO cu o experiență de peste 7 ani, poți afla mai multe despre viața de freelancer și cum sa devii unul, dar poți participa și la un curs profesionist în care vei câștiga foarte mulți bani, devenind chiar tu un specialist SEO.
Freelancingul poate fi practicat în orice pasiune, de la gătit, la IT, la marketing online, la croitorie, sport, muzica etc. Important este sa știi cum să te organizezi și să îți dorești să crești cât mai mult, pentru ca veniturile tale sa fie cat mai constante și mai mari.
Fațăî de un loc de muncă tradițional, ca freelancer ai parte de anumite beneficii, de care, te vei bucura negreșit. Iată câteva dintre acestea:
● Îți poți alege singur clienții.
Ce poate fi mai plăcut decât să îți alegi chiar tu oamenii cu care să lucrezi? Cât de dificil este să ai un șef care te stresează, un coleg care nu te lasă să lucrezi sau un colectiv în care nu te simți bine, nu-i așa?
Ei bine, atunci când ești un freelancer tu alegi cu cine îți dorești să lucrezi. In plus, tu îți alegi și numărul clienților.
● Îți gestionezi singur volumul de muncă
În timp ce într-un job tradițional volumul de muncă este controlat de către șeful tău, iar tu trebuie să te supui acestuia, aici tu alegi cat de mult îți dorești să lucrezi.
Evident că acesta este direct proporțional cu veniturile, deci, cu cât vei alege să lucrezi mult, cu atât vei avea profituri mai generoase și viceversa.
● Flexibiliatate a programului de munca
Faptul că ai flexibilitatea de a-ți alege când să lucrezi și cât, este unul dintre cele mai mari avantaje pe care freelancingul ți-l oferă.
Poți alege să faci acest lucru full time sau pe lângă job-ul pe care îl deții deja, iar pe măsură ce vei deveni mai bun în ceea ce faci, poți renunța definitiv la job. Este chiar recomandat să nu renunți la job-ul tău până nu ai înțeles cum funcționează freelancingul, până nu ai creat un portofoliu de clienți și până nu ai prins ceva experiență.
Așa cum am spus, freelancingul are și dezavantaje sau anumite lucruri pe care trebuie sa ți le asumi. Iată câteva dintre ele:
● Venit instabil;
● Proiecte pe termen scurt sau limitat;
● Responsabilitate supremă.