Medicul infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că persoanele născute înainte de anul 1979 sunt vaccinate împotriva variolei și au un risc mai mic de infectare cu variola maimuței.
Vaccinarea pentru variola umană, care a fost obligatorie până în 1979, protejează timp de zeci de ani, ceea ce scade riscul de infectare cu variola maimuței în rândul celor imunizați.
„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a precizat Adrian Marinescu.
Variola maimuței provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, şi se răspândeşte prin contact apropiat.
Medicul a menționat că variola maimuței se transmite cu dificultate și, de asemenea, mortalitatea este mult mai mică decât în cazul variolei.
„Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, a mai declarat directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București.
În întreaga lume, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei, până în prezent, în acest an. Dintre acestea, 72 de persoane din în 39 de ţări au murit, după cum au anunțat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. România a înregistrat până acum patru cazuri de variolă a maimuței.
Variola maimuţei este endemică în anumite părţi ale Africii și au existat mai multe cazuri decât în mod obişnuit în ţări precum Nigeria şi Congo.