Certificatul de virginitate a fost interzis de către Organizația Națiunilor Unite, însă în România încă este eliberat de către medicii ginecologi. Iată ce pot face fetele care sunt obligate de familie să meargă la consult!
Anual, tot mai multe femei, atât minore, cât și majore, sunt obligate de către familie să meargă la controale ginecologice pentru a se elibera un certificat care arată dacă tânăra și-a început, sau nu, viața sexuală. Această practică a fost considerată una barbară de către ONU și a fost complet interzisă. Cu toate acestea, în România, medicii continuă să elibereze astfel de documente.
Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale se numără printre cei care au luat inițiativă în a opri această practică barbară pe care medicii ginecologi din România continuă să o facă și în anul 2022.
„Ne propunem ca și în 2022 să susținem Ministerul Justiției în crearea unui set de măsuri care pot genera o schimbare reală a răspunsului în cazurile de agresiune sexuală cu victime minore, prin crearea și operaționalizarea unei infrastructuri cu specific pediatric în toate instituțiile cu care copiii-victime interacționează. Constatarea virginității, pe care multe state și organizații internaționale precum OMS și Națiunile Unite o condamnă de mai bine de un deceniu, calificând-o drept barbarie, o încălcare brutală a drepturilor omului și o formă de violență sexuală, a supravietuit liniștită în curtea feudalei rețele de medicină legală din România, cu acceptul tacit al decidenților din Ministerul Sănătății”, anunță Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
Cu toate că această practică este interzisă la nivel mondial, în anul 2021 au fost eliberate peste 1000 de astfel de certificate. Doctorii spun că peste 85% dintre fetele supuse la controlul ginecologic pentru aflarea virginității sunt minore. Testele de virginitate sunt 2% din examinările Institutului de Medicină Legală.
„Se întâmplă aceste solicitări din cadrul familiei, decizia familiei, a parinților. Copilul fiind minor, care din motive diverse a întârziat acasă, există suspiciuni cu privire la starea de virginitate a fetiței respective și atunci părinții o aduc', spune George Curcă, președinte al Institutului Național de Medicină Legală.
Autoritățile au explicat că tinerele care nu își doresc să facă acest control ginecologic, pot suna la 112 pentru a cere ajutorul.
„În cazul în care o fată este obligată să parcurgă examinarea, poate cere ajutorul, sunând la 112”, spun autoritățile.
Sursă foto: Try_my_best/Shutterstock
VEZI ȘI: Trendurile anului 2022 pe TikTok