ß
Durerile de spate – deși sunt simptome destul de comune, pot fi cauzate de un spectru larg de afecțiuni vertebrale, care nu pot fi depistate decât în cabinetul medicului specialist. Dr. Robert Clement, medic specialist Neurochirurgie la Ponderas Academic Hospital detaliază care sunt cele mai frecvente patologii ale coloanei și metodele minim invazive de tratament
Durerile resimțite la nivelul osului (vertebre) pot ascunde fracturi vertebrale. Durerile de ligamente pot fi asociate cu anumite leziuni acute (fracturi, rupturi) sau leziuni cronice (artroza, leziuni degenerative, tendinite), în timp ce durerile de discuri sunt un semnal al herniei de disc.
Dr. Robert Clement, medic specialist Neurochirurgie la Ponderas Academic Hospital, explică în emisiunea Doctor de bine, moderată de Liliana Curea, cum tratează medicii aceste afecțiuni și care sunt persoanele predispuse la afecțiuni ale coloanei.
Dar sunt aceste afecțiuni transmise genetic? „Nu, nu sunt genetice. Sunt degenerative, în mare parte, tumorale sau traumatice”, susține dr. Robert Clement, medic specialist Neurochirurgie.
Cele mai predispuse persoane la afecțiuni ale coloanei vertebrale sunt cele care petrec foarte mult timp stând în șezut: șoferii, persoanele sedentare sau cele care muncesc la birou.
„Eu le recomand tuturor pacienților mei care stau la birou ca la fiecare 20 de minute să se ridice, să bea un pahar cu apă, să vorbească cu colegul, orice, dar să se ridice, să-și activeze musculatura. Musculatura este o componentă importantă în biomecanica coloanei vertebrale și este cea care o susține. Cu cât avem o musculatură mai dezvoltată, cu atât îmbătrânirea coloanei se face mai târziu”, a declarat medicul în emisiunea Doctor de bine.
Citiți continuarea pe www.doctordebine.ro!