• PRO TV
  • (P) Cancerul mamar – tot ce trebuie să știi

(P) Cancerul mamar – tot ce trebuie să știi

(P) Cancerul mamar – tot ce trebuie să știi

Cancerul mamar este una dintre cele mai temute boli pentru femeile din toată lumea. Până nu demult, cancerul de sân era asociat cu mastectomia (pierderea sânului sau a ambilor sâni) și nu de puține ori și cu pierderea luptei cu boala.

Astăzi însă lucrurile stau ceva mai bine. Iată cum a evoluat tratamentul cancerului mamar în ultimii ani și ce trebuie să facem pentru a evita un prognostic nefavorabil.

Diagnosticul cancerului mamar

Cancerul mamar, la fel ca și formele de cancer ginecologic nu au simptome prea zgomotoase. În general, simptomele apar când boala a evoluat destul de mult, ceea ce poată să pară destul de îngrijorător. De aceea, ceea ce trebuie să facă fiecare femeie cu regularitate, anual, este un screening de prevenție, care astăzi este ușor de efectuat, accesibil și disponibil în tot mai multe centre din țară. Screening-ul presupune efectuarea unei ecografii mamare, în cazul femeilor tinere sau a unei mamografii, la femeile cu vârsta de peste 40 de ani.

Ecografia mamară este neiradianta și nu presupune pregătire în prealabil, mamografia pe de altă parte, este bine să fie efectuată când sânul este detensionat. Mamografia este o investigație radiologică, însă cantitatea de raze încasată nu este îngrijorătoare, tehnologia imagistică de astăzi fiind mult îmbunătățită din acest punct de vedere.

Tratamente conservatoare

Deși cancerul mamar obișnuia să fie asociat cu pierderea sânului, astăzi, cancerul mamar se tratează în majoritatea cazurilor conservator. Cu alte cuvinte, chirurgul poate înlătura numai tumora și țesuturile înconjurătoare, în siguranță, mulțumită unor tehnici care ne pot oferi asigurări în acest sens. Una dintre ele este tehnica ganglionului santinelă, o tehnică ce permite chirurgului să vizualizeze gradul de răspândire a celulelor canceroase către ganglionii limfatici axilari. În cazul în care se observă că acestea nu au ajuns la nivelul vreunuia dintre ganglioni, atunci excizia ganglionilor axilari nu este necesară.

Ce beneficii oferă conservarea ganglionilor axilari?

Excizia ganglionilor limfatici axilari poate atrage o serie de complicații care pot îngreuna procesul de recuperare al pacientei. Una dintre ele este instalarea limfedemului de braț post operator, adică acumularea de limfă și lipsa de drenare a ei la nivelul brațului. E aceea, după excizia ganglionilor axilari, se recomandă începerea drenajului limfatic imediat după operație.

Cancerul mamar a devenit astăzi o boală perfect vindecabilă, asta în condițiile în care devenim conștienți de factorii de risc dar cel mai important, de importanța efectuării screening-ului de prevenție periodic. În lupta cu cancerul mamar, cel mai important aliat se pare că este prevenția prin screening imagistic periodic, care va permite diagnosticarea cancerului într-un stadiu precoce. Așadar, descoperit și tratat la timp, prognosticul este favorabil, tratamentul conservator, nemutilant și recuperarea ușoară.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni