La Ponderas Academic Hospital, Robotul MAKO - sistem chirurgical de ultimă generație - este utilizat în intervențiile ortopedice de protezare și asigură o recuperare postoperatorie mai facilă pentru pacient, sângerare minimă și precizie mai mare pentru chirurg.
De asemenea, robotul permite realizarea protezelor personalizate în funcție de anatomia și nevoile fiecărui pacient. Medicul decide modelul ideal de implantare și de poziționare a protezei, ceea ce se traduce printr-o compatibilitate maximă cu anatomia pacientului, care va uita, după operație, că are proteză.
Medicul chirurg Vlad Predescu, coordonatorul Centrului de Excelență în Ortopedie din Ponderas Academic Hospital, explică în emisiunea Doctor de bine, moderată de Liliana Curea, avantajele folosirii chirurgiei robotice în tratarea patologiilor ortopedice. Cel mai important aspect care caracterizează Robotul MAKO este personalizarea intervențiilor pentru fiecare pacient.
Funcționarea dispozitivului îmbină rezultatele obținute în urma unei examinări CT cu modelarea 3D a anatomiei osoase. În acest fel, înainte de fiecare intervenție de protezare, medicii vor putea realiza un plan chirurgical personalizat în cadrul căruia vor identifica dimensiunea, orientarea și alinierea implantului, corespunzător fiecărui pacient în parte.
„Cel mai des întâlnite afecțiuni pe care noi le tratăm sunt afecțiunile artrozice, respectiv coxartroza (artroza la nivelul șoldului) și gonartroza (artroza la nivelul genunchiului)”, dezvoltă Vlad Predescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Ortopedică.
Meteosensibilitatea este primul semn al manifestării unor afecțiuni articulare, însă pe măsură ce boala avansează, handicapul locomotor este din ce în ce mai vizibil și deranjant.
În lipsa unui diagnostic medical clar, un semnal de alarmă al prezenței unei afecțiuni articulare avansate la nivelul genunchilor este forma pe care o iau membrele inferioare.
Citește continuarea pe www.doctordebine.ro!