ß
Un expert in comportamentul rechinilor si-a riscat viata, sau, cel putin, integritatea corporala, vaslind la numai cativa metri de un mare rechin alb. Chris Fallows, un sud-african pasionat de rechini, a vaslit intre coastele Africii de Sud si ale Mexicului, in apropierea rechinilor, pentru a spulbera teoria conform careia acestia ar ataca oamenii si ar fi periculosi.
Specialistul in varsta de 36 de ani are o experienta vasta, de 20 de ani, de lucru cu animalele, si vrea sa demonstreze tuturor ca rechinii nu privesc oamenii ca pe “un produs alimentar”.
“Sansele ca un mare rechin alb sa atace un om sunt foarte mici”, sustine Fallows.
“Unii oameni au ideea asta, ca rechinii ataca pe loc si asta nu e deloc adevarat. Scopul meu este sa va arat tuturor ca rechinii si oamenii pot imparti acelasi spatiu in largul marii, fara sa fie nimeni in pericol”.
Chris Fallows este fascinat de tot ce inseamna viata subacvatica, inca de cand era mic. A facut mai multe documentare pentru Discovery Channel si a facut mai multe expeditii in care a incurajat turistii sa se apropie de rechini.
El este, totodata, si un fotograf renumit al vietii din mari si oceane. “Cea mai buna metoda de a schimba perceptia oamenilor este sa vada cu ochii lor. Vreau sa va arat ca marii rechini albi sunt animale foarte gratioase si maiestuoase, dar si unul din cei mai mari pradatori din lumea apelor, dar nu sunt periculosi pentru oameni”.
Raspunsul la intrebarea din titlu este Da, a scapat neatins dupa aceasta experienta. Dar oare chiar asa sa fie - marii rechini albi sunt inofensivi pentru oameni?
Gallery