Mașinăriile de geniu ale ilustrului inventator Leonardo da Vinci pot fi admirate în cadrul unei expoziții-eveniment găzduite de Castelul Cantacuzino din Bușteni. Cât costă accesul la expoziție și ce pot învăța copiii din interacțiunea cu exponatele.
Pentru a treia oară în existența sa, celebra expoziție Leonardo da Vinci – the Machines vine în România. De data aceasta, mașinăriile inventate de geniul Renașterii italiene pot fi admirate la Castelul Cantacuzino din Bușteni, care dedică marelui inventator un spațiu expozițional generos.
În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira 45 de mașini proiectate în urmă cu peste 500 de ani de Leonardo da Vinci și materializate pentru prima oară abia în anul 1970 de o familie de artiști italieni - în colaborare cu celebrul istoric Carlo Pedretti - pentru Muzeul Leonardo da Vinci Firenze. Exponatele, realizate din lemn, reproduc cu fidelitate schițele și proiectele descoperite în codexurile lui da Vinci.
Vezi VIDEO mai jos!
Exponatele călătoresc în toată lumea începând cu anul 2003 și, de atunci, zeci de milioane de oameni le-au putut admira. Deși realizatorii pieselor nu recomandă atingerea lor, pentru a le asigura integritatea pe toată desfășurarea expoziției, câteva exponate au fost puse la dispoziția vizitatorilor pentru interacțiune directă.
Vizitatorii vor putea să atingă 15 dintre aceste mașinării, printre care șurubul lui Arhimede, schimbătorul de viteze sau ciocanul acționat cu came. Alte invenții uimitoare, prezente în expoziție sunt: deltaplanul, parașuta, macaraua lui Brunelleschi, fierăstrăul hidraulic sau reflectorul, acestea stând la baza tehnologiilor din zilele noastre. Descoperă AICI principalele mașinării de război create de Leonardo da Vinci!
Expoziția este un prilej ideal pentru copii și adolescenți să înțeleagă principiul de funcționare al multor mașinării aflate în uz în zilele noastre, imaginate de Leonardo da Vinci în urmă cu peste 500 de ani: deltaplanul, planorul, bicicleta, automobilul, tancul, elicopterul etc.
Organizatorii expoziției au pregătit și un loc de joacă în curtea palatului, unde copiii își vor putea exersa talentul la tir cu arcul, trasul la țintă cu arme de tip airsoft, sărituri la trambulină sau pe toboganul gonflabil.
Expoziția poate fi vizitată până la 30 octombrie 2022, de luni până joi (orele 10.00 – 18.00) și de vineri până duminică (orele 10.00 – 19.00), în cadrul unor tururi ghidate.
Tariful de acces diferă și se încadrează între 15 lei (copii 5-12 ani) și 35 de lei (persoane adulte). Vezi AICI planul tarifar și orele în care au loc tururile ghidate!
Expoziția, deschisă în cadrul Galeriei de Artă a Castelului Cantacuzino, va fi grupată în patru categorii: mașini pentru zbor, mașini hidraulice, mașinării și concepte pentru construcții civile, respectiv mașini militare. Toate aceste creații tehnice uimesc prin ingeniozitatea unui om care a conceput în perioada renascentistă numeroase elemente esențiale funcționării multor obiecte utilizate astăzi în toată lumea, spun reprezentanții Castelului Cantacuzino.
„Leonardo da Vinci – the Machines, expoziție aflată în turneu mondial din 2003, își continuă, astfel, circuitul care a inclus peste 80 de orașe din Europa, Asia, America de Nord și Sud și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție de acest tip (peste 20 milioane de vizitatori) și înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.
Prin urmare, Castelul Cantacuzino se bucură să adauge Bușteni, România pe lista locațiilor internaționale pentru această expoziție celebră și va transforma Castelul pentru următoarele 6 luni în Castelul Leonardo da Vinci”.
Fotografii: Dan L. Brumar
Vezi și VIDEO:
Gallery