Petreci ore întregi pe platformele sociale căutând idei de accesorii și decorațiuni, tehnici de decorare și recondiționare a mobilierului, și tot ce are legătură cu designul interior? Sau poate iubești bijuteriile și îți place să le realizezi chiar tu. Știi ce materiale se complimentează reciproc, cum să porți o bijuterie pentru a-ți pune în valoare o ținută sau care sunt tendințele în materie de accesorii.
Oricum ar sta lucrurile, te consideri o persoană artistică și ți-ar plăcea să-ți câștigi existența făcând ceva ce implică creativitate. Poate nu ai avut curaj să faci nimic în această direcție până acum, dar nu e prea târziu. Cum ar fi să începi o mică afacere și să-ți pui ideile în aplicare?
Ca să începi să-ți monetizezi pasiunea, ai nevoie de materialele și instrumentele de lucru potrivite. Familiarizează-te cu domeniul tău de interes și află cât mai multe detalii – cât costă materialele, de cât timp ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit un proiect, fă o listă cu resursele necesare și ești gata să începi. Poți obține venituri importante dacă îți iei în serios pasiunea.
Chiar dacă multă vreme ai tratat acest subiect ca pe un hobby menit doar să te relaxeze, nu înseamnă că nu poți să îl transformi într-o carieră. Multe alte branduri cunoscute au început la fel. Poți acoperi investiția inițială cu un credit nebancar! Dacă iei lucrurile în serios și pui pasiune în ceea ce faci, rezultatele nu vor întârzia să apară. Depinde în primul rând de tine cât de departe vrei să ajungi.
Am stabilit deja că îți place să petreci timp căutând idei creative pentru cele mai frumoase accesorii și că să le pui în practică ți se pare o activitate relaxantă. Poate uneori ți-ai dori să aloci mai mult timp acestei pasiuni, dar nu ai încredere că e ceva ce poate fi fructificat. Încearcă totuși să privești lucrurile în ansamblu. Îți face plăcere ceea ce faci? Te relaxează mai degrabă decât te obosește? Rezultatele muncii tale au primit laude de-a lungul timpului? Ai fost întrebat de ce nu faci asta mai des? Poate unele proiecte sunt frumoase doar în imaginație.
Desigur, dacă e să faci asta ca meserie, e important să poți veni cu idei originale pentru a oferi acea tușă personală proiectelor livrate. Într-adevăr, în timp te poți perfecționa, dar pentru a prinde la publicul larg, trebuie să te diferențiezi cumva de serviciile sau produsele care sunt deja pe piață.
Multe persoane fac acest pas din dorința de a schimba domeniul de lucru. Vor ca această activitate să fie singura lor ocupație pe viitor. La fel stau lucrurile și în cazul tău? Motivul pentru care vrei să-ți urmezi pasiunea e pentru că îți place într-adevăr sau vrei doar o scuză să îți schimbi jobul? Dă-ți seama care este motivația ta. Dacă nu ești încă ferm convins că e cea mai bună opțiune pentru tine, analizează parcursul celor care au deja experiență făcând ceea ce ai vrea tu să faci, ia legătura cu ei, intră în grupuri de discuții și pune toate întrebările pe care le ai. Aceste informații pot fi de mare ajutor în decizia pe care vrei s-o iei.
În același fel în care ai găsit motivație pentru proiectul nou, la fel vei găsi resurse care să te ajute să îl pui în aplicare.
Poate că multe persoane la început de drum nu aplică această practică, dar este important să îți creezi și un plan de afaceri. Deși sună foarte complicat, există scheme simple precum modelul Canvas (în engleză Business Model Canvas) în care notezi ce oferi, ce aduci în plus cu produsele tale, ce clienți te aștepți să ai și cum ajungi la ei, de ce resurse dispui, ce venituri aștepți să obții.
E foarte important să știi clar de ce bani ai nevoie pentru a demara proiectul, mai ales dacă îți propui să aplici pentru un credit de nevoi personale pentru a-l finanța. Acesta implică și o dobândă pe care trebui să o plătești, așa că o planificare simplă, cum este cea propusă de modelul Canvas, de care spuneam mai devreme, te va ajuta să ții evidența.
La Provident, poți solicita credite de nevoi personale de până la 20.000 de lei, fără prea multe acte. Trebuie doar să îndeplinești câteva criterii de eligibilitate, precum cetățenie română, vârstă minimă de 18 ani, un număr de telefon valabil și un venit fix dovedibil. Dacă ți se acceptă solicitarea, poți primi banii de care ai nevoie în 48 de ore.
Dacă acorzi atenție planului de afacere Canvas, vei vedea că e necesar să știi cum să ajungi la posibilii tăi clienți. Deci, un aspect foarte important este expunerea și promovarea produselor tale. Folosești vreun canal de promovare? Ai deja o bază de clienți care apelează direct la tine? Ai nevoie de cineva care să te ajute să ajungi la publicul tău țintă?
Sunt o mulțime de modalități prin care te poți face cunoscut. În unele cazuri te poți ocupa chiar tu de promovare, alteori însă ai nevoie de un specialist cu experiență care să-ți creioneze o strategie de promovare rentabilă.