ß
Cu un război pe continent, la graniţa României, şi cu multiple sancţiuni impuse Rusiei, s-a ajuns, inevitabil, la creşteri mari de preţuri în industria mondială.
E un context economic nou, în care un conflict armat și o gâlceavă între Rusia și Occident se suprapun peste un avans tehnologic constant, al omenirii. Sunt pașii tot mai mari din tehnologie, care, la rândul lor, impun nevoi noi de materii prime.
Reportajul lui Rareș Năstase a condus duminică seară topul preferințelor telespectatorilor și a înregistrat 5.5 puncte de rating și 18.2% cotă de piață în rândul publicului național, cu vârsta cuprinsă între 21 și 54 de ani, din categoriile ESOMAR ABCD, în timp ce poziția secundă a obținut 3.1 puncte de rating și 10.1% share.
Uniunea Europeană își recalibrează poziția, vizează noi priorități economice, cap de listă fiind independența energetică și trecerea către tehnologiile viitorului. Cererea de materiale critice, necesare pentru tranziția verde, care să reducă emisiile de carbon până în 2050, dar și pentru transformarea digitală, aduce România și resursele ei în centrul atenției.
Avem resurse, avem potențial și, cel puțin declarativ, avem și voință. România ar putea deveni unul dintre marii jucători de pe piața materialelor critice, dar are și importante zăcăminte de combustibili fosili. Dacă știe să își joace corect cartea și va rezolva problemele de mediu, statul român ar putea obține câștiguri fabuloase, prin valorificarea resurselor pe care acum le ține sub secret de serviciu.
Sunt vremuri în care Uniunea Europeană cere diversificarea furnizorilor de materii prime rare, dar pretinde și independență energetică mai mare și dezvoltarea unităților de producție în statele membre.
Duminică, de la ora 18:00, România, te iubesc! continuă cu un nou reportaj.
Noul sezon România, te iubesc! este disponibil online și pe voyo.ro.