ß
Oana Tache, jurnalistul român aflat la dezbaterile de la Strasbourg ale Parlamentului European privind soluțiile propuse în folosul copiilor ucraineni refugiați, dezvăluie măsurile luate de forul european. O serie de interviuri care explică pe larg activitatea instituțiilor europene vor fi publicate pe pagina www.oanatache.ro.
Peste două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina (în alte state), mulți dintre ei fără apărare și expuși unor riscuri teribile precum traficul de persoane sau diferite forme de exploatare. Aceasta a fost una dintre cele mai importante tematici abordate zilele acestea la Strasbourg.
Activă și implicată în criza refugiaților din Ucraina și în munca de voluntariat și comunicare cu această instituție europeană, Oana Tache a răspuns invitației Biroului Parlamentului European în România de a fi prezentă la această sesiune plenară. Aici a stat de vorbă cu europarlamentari români și europeni despre situația milioanelor de copii și tineri care au fugit din calea războiului.
În privința măsurilor luate, Parlamentul European a solicitat crearea unor pasaje sigure pentru copiii care se refugiază din Ucraina și furnizarea ajutorului imediat al celor strămutați intern sau incapabili să părăsească zonele de conflict, după cum informează Oana Tache.
„Misiunea Uniunii Europene este să se asigure, așa cum spunea și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care am avut onoarea să mă reîntâlnesc și să dialoghez în acest context, că fiecare copil are dreptul de a fi protejat de violență, exploatare și abuz. Este necesară înregistrarea copiilor și tinerilor care ajung în spațiul european pentru a-i feri de trafic sau adopții ilegale.
De asemenea, atât pentru copiii vulnerabili pentru care ar trebui numiți imediat tutori, cât și ceilalți tineri, este necesar accesul la educație și la serviciile de sănătate în țările gazdă”, a declarat fosta VJ-iță MTV și reporter PRO TV, actualmente voluntar european și producător de conținut.
În opinia ei, solidaritatea globală, unitatea blocului comunitar european și implicarea directă a fiecăruia dintre noi rămân singurele variante atunci când vorbim despre aceste consecințe de lungă durată și impredictibile, ale unui război care afectează generații întregi, mai ales pe copiii și tinerii implicați direct sau indirect.
„Cu adevărat am simțit și trăit măsura acestor lucruri atunci când am avut ocazia și am putut să găzduiesc o tânără de 25 de ani din Kiev. Timp de 5 zile m-a întrebat din oră în oră dacă e în siguranță în România și dacă poate ieși liberă pe stradă. Frica, teroarea, nesiguranța o împietreau. Și e de înțeles după ce îți lași toate rudele într-un subsol ca să te salvezi.
Tocmai de aceea, în situații de acest gen cred că noi, cei mai privilegiați, trebuie să acționăm și să contribuim pentru că nu e numai despre Ucraina. E despre noi toți. Și tot noi suntem cei care împreună putem schimba viitorul Europei și putem pune umărul pentru a susține Pactul Verde European, digitalizarea, mecanismele de redresare și reziliență și, cel mai important, pacea”, mai spune Oana.
La Strasbourg, Oana Tache a stat de vorbă și cu eurodeputatul Manfred Weber, cu care a avut ocazia să discute și în 2021 în cadrul unei dezbateri live pe pagina de Instagram a Parlamentului European. S-a întâlnit, de asemenea, și cu eurodeputați români ce fac parte din toate grupurile politice europene – Siegfried Mureșan, Ramona Strugariu, Carmen Avram, Nicu Ștefănuță, Victor Negrescu, Dragoș Pîslaru etc., întâlniri despre care precizează că „au urmărit aceeași solidaritate de care aminteam, fără apartenență politică”.
„Toată lumea lucrează la noi reglementări și rezoluții care să asigure, așa cum menționa domnul Manfred Weber, siguranța cetățenilor europeni, stabilitate și unitate. Pentru o mai bună și mai corectă informare în contextul valului de fake news de care ne lovim cu toții, pregătesc această nouă serie de interviuri care explică mai bine activitatea Parlamentului European și activitatea instituțiilor europene. Le veți putea urmări curând pe www.oanatache.ro”, adaugă aceasta.
Cu un background solid în media românească, Oana Tache este jurnalist și a fost un vector de imagine important pentru generația tânără. A lucrat pentru MTV România ca VJ, producător și a fost cel mai tânăr Brand Manager din Europa de Sud-Est pentru celebrul post de televiziune. A prezentat și produs zeci de programe pentru tineri la PRO TV, a fost primul Digital Host din România și Digital Development Manager la UNTOLD și Neversea.
Din 2015 este owner al casei de producție de content digital MediaLIKE și a lucrat cu și pentru zeci de branduri premium internaționale. În prezent este DJ/realizator programe la Virgin Radio România unde realizează matinalul de weekend.
Din 2019 s-a alăturat campaniilor Parlamentului European și promovează activ valorile europene. În 2021 a devenit primul influencer român care a întâlnit-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei întâlniri informale post State of The Union. Totodată, Oana Tache a mai stat de vorbă cu eurodeputații Katarina Barley, Guy Verhofstadt și este și prima jurnalistă din România invitată să modereze o dezbatere la European Youth Event 2021 în Parlamentul European, la Strasbourg „NEXT GENERATION EU: Economic Recovery post Covid-19”.
Gallery