“În acest moment, cel mai important aspect al conservării naturii este solul. Dacă nu oprim degradarea solului, planeta nu va fi primitoare pentru viaţa umană.Și solul poate să dispară!” Acesta este, pe scurt, mesajul lui Sadhguru.
CINE E SADHGURU?
Yoghin, vizionar și de două ori cel mai bine vândut autor al New York Times, Sadhguru (sau Jaggi Vasudev) a atins peste 1 miliard de oameni prin intermediul programelor de yoga transformaționale, al proiectelor educaţionale şi ecologice desfășurate la scară largă și prin discursurile ținute – pe teme spirituale sau sociale.
Sadhguru a iniţiat şi proiectul Mâini Verzi, care a intrat în Cartea Guinness a Recordurilor prin plantarea a peste 850 000 de puieţi într-o singură zi, de către peste 250 000 de voluntari în regiunea Tamil Nadu, India. De asemenea, proiectul Cauvery Calling (la care a făcut referire şi Leonardo DiCaprio) s-a remarcat prin soluţiile pragmatice de sprijinire şi implicare a fermierilor şi a autorităţilor locale în plantarea a 2,4 miliarde de copaci, acoperind bazinul râului Cauvery ca mijloc de conservare.
Sadhguru este şi inspirația Centrului Sadhguru pentru o planetă conștientă înființat de Harvard Medical School’s - Beth Israel Deaconess Center şi iniţiatorul mişcării Salvează Solul (#SaveSoil) – care face apel la factorii de decizie să facă din regenerarea solului o prioritate.
MIȘCAREA SALVEAZĂ SOLUL
Pe 21 martie, Sadhguru a pornit într-o călătorie de 100 de zile cu motocicleta, care se extinde pe 30.000 km (18.600 mile) din Londra prin naţiuni din Europa, Orientul Mijlociu, până în India. Călătoria face parte din campania #SalveazăSolul, o mișcare globală pentru a salva solul lumii de la degradarea catastrofală care amenință sistemele alimentare pentru întreaga omenire și pentru nenumărate specii.
Mișcarea Salvează Solul, inițiată de Sadhguru, își propune să mobilizeze 3,5 miliarde de oameni (peste 60% din populația cu drept de vot a lumii) pentru a face din problemele ecologice o prioritate electorală în întreaga lume.
Mișcarea va educa publicul, companiile, politicienii, celebritățile și organizațiile de caritate cu privire la rolul vital pe care îl joacă solul în viitorul durabil al planetei.
Astăzi, 52% din sol este deja degradat (ELD Initiative, 2015). Degradarea solului are impact negativ asupra 3,2 miliarde de oameni deja. (UNCCD, 2019) În ritmul actual, care se înrăutățește pe zi ce trece, 90% din solul mondial va fi degradat până în 2050.
De asemenea, mișcarea va cere schimbări politice semnificative și fără precedent în întreaga lume, în vederea protejării și creșterii conținutului organic din sol, cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite și al Programului Alimentar Mondial.
Pentru a susține agricultura omenirii, conținutul organic al solului trebuie să fie de cel puțin 3%; dacă procentul de conținut organic al solului scade la mai puțin de atât, acesta începe să devină incapabil să producă alimente care să ne ofere hrana necesară.
SADHGURU LA BUCUREŞTI - EVENIMENTUL ESTE GRATUIT
ARENELE ROMANE, 21 APRILIE 2022, ORELE 18.00-20.00
Sadhguru şi alte celebrităţi vor prezenta şi discuta despre criza globală a solului în cadrul unui eveniment gratuit organizat la Arenele Romane în 21 aprilie 2022, orele 18.00-20.00. Înscrie-te gratuit AICI și vino la Arenele Romane.
Acest eveniment va fi marcat de asemenea de un moment muzical susținut de artişti autohtoni de renume.
SCOPUL EVENIMENTULUI
- Conștientizarea de către populaţie a problemei legate de sol și salvarea acestuia;
- Popularizarea problemei prin intermediul media/ influenceri/ oameni politici/ oameni de afaceri;
- Încurajarea implementării unor politici publice pentru rezolvarea acestei probleme.
Mișcarea Salvează Solul a obținut sprijinul liderilor mondiali, inclusiv al lui Marc Benioff, Jane Goodall, Sfinția Sa Dalai Lama, Deepak Chopra și al unor instituții precum Națiunile Unite - Convenția de Combatere a Deșertificării.
UNDE A ȚINUT DEJA DISCURSURI SADHGURU (inclusiv pe tema salvării solului)
- TED;
- Organizația Națiunilor Unite
- Camera Lorzilor (Marea Britanie);
- Massachusetts Institute of Technology (MIT),
- Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard;
- Google și Microsoft;
VEZI ȘI VIDEO PE PRO TV PLUS:
FOTO: CONSCIOUS PLANET
Gallery