Lucrările a zeci de artiști români și străini vor fi expuse la Iași.
Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, dezvăluie două mari surprize pregătite pentru ediția din acest an, programată la Iași în perioada 20 – 30 mai 2022. Expozițiile Maelstrom și SinCronia vor încânta publicul cu lucrările inedite a zeci de artiști români și internaționali.
Găzduită de curtea interioară a Palatului Culturii, Maelstrom, expoziția semnată de artista Ioana Olăhuț, surprinde printr-o instalație care te va inspira la meditație. Lucrarea este construită speculând desenul geometric al unui singur element central – un copac a cărui substanță lemnoasă ia forma unei suite de paralelipipede combinate. Deși sortit descompunerii, el continuă să crească, datorită impulsului vital inițial.
SinCronia, care va putea fi admirată la parterul Băii Turcești, va aduce la Iași lucrările a 25 de artiști, ideea expoziției dezvoltându-se în jurul conceptului de sincronicitate în societatea românească. „Sincronicitatea, cel puțin în cazul spațiului românesc, s-a transformat într-un deziderat de apartenență la un anumit spațiu cultural. Mai ales în acest context geopolitic, unde Iașul devine orașul-fanion între plăcile tectonice Est-Vest, SinCronia își propune să fie un manifest pentru Libertate, pentru libertatea și diversitatea totală a formelor de expresie”, arată Marian Pălie, curatorul expoziției.
Lucrările care vor fi expuse în cadrul expoziției SinCronia aparțin artiștilor:
Laurian Bardos, artist vizual din București, care leagă forma spațială (geometrică) de forma temporală (sunet).
Emma Bădulescu – Gwen, artistă care experimentează diferite moduri plastice, de la pictură la instalații și de la ceramică la sculptură, folosind un limbaj sângeros, adaptat perfect stilului ei de lucru.
Mihaela Cherciu, artistă din București cu un portofoliu care cuprinde lucrări de pictură abstractă realizate în tehnică mixtă.
Ana Chiorean, artistă din București ale cărei lucrări provin din zona experimentării, a expresionismului abstract în artă, a artei informale și a instalației, rămânând în același timp atrase de zona picturii arhaice de șevalet.
Tudor Ciurescu, artist vizual născut în Craiova și stabilit în Elveția, cu interes pentru diferite narațiuni, precum: istoria artei, economia, futurismul și sociologia digitală.
Iulian Cristea, artist din București atras de peisajele obișnuite cu sculpturi, instalații și desene pe structuri anatomice si geometrice prezentate într-o grupare difuză.
Arantxa Etcheverria, artistă din Franța stabilită în București, care a studiat artele vizuale. Lucrările sale fac parte din colecția Muzeului Național de Artă Contemporană și din cea a Muzeului de Artă Recentă, din București.
Cosmin Florea, artist ceramist din București cu experiență în scenografie și modă. Inspirația lui vine din reconectarea la frumusețea satelor transilvănene.
Laszlo Forray, artist vizual care abordează teme legate de interacțiunea omului cu sinele și cu cei din jur, cu ce rămâne în urma alegerilor și deciziilor semnificative pe care le ia.
Andrei Mihai Grosu, designer grafic din București ale cărui lucrări se concentrează pe explorări digitale, combinând designul și tehnologiile imersive.
Nona Inescu, artistă care trăiește și lucrează în Berlin și în București, a cărei practică artistică cuprinde fotografii, obiecte, instalații și lucrări video.
Adelina Ivan, artistă care lucrează cu diverse medii, de la video la instalații textile și desen. A studiat la Universitatea de Arte din București și a expus, între altele, la Litost Gallery Praga și la Musée de la Chasse et de la Nature Paris.
Albert Kaan, artist din București care are o gamă largă de interese în ceea ce privește diferitele medii de exprimare, precum domeniul sculpturii, land art-ului și scenografia.
Sorin Lupu, artist multidisciplinar din Râmnicu Vâlcea, absolvent al Facultății de Arte Plastice din București. Lucrează cu mediul artei digitale de peste 20 de ani.
Dani Macovei, artist român stabilit în Londra, specializat în artă digitală 3D. Este fondatorul Posthuman, studio creativ din Marea Britanie.
Iulian Nan, artist din București a cărui activitate fotografică cuprinde un registru amplu de expresii artistice, oscilând între fotografia de modă, campanii comerciale și proiecte fotografice care explorează ideea de turist-artist.
Vlad Nancă, artist din București, absolvent al Departamentului de Fotografie și Imagine în Mișcare din cadrul Universității Naționale de Arte București.
Radu Pandele, care a studiat Arta Plastică în Arad, București, Cluj și Grenoble. Practică pictura în ulei, street art-ul, ceramica și arta digitală.
Mihai Plătică, artist din Cluj pentru care fotografia și arta în sine sunt o formă de observare care se întâmplă să fie o metodă importantă nu doar pentru artă, ci și pentru științele naturii.
Emilian Pospaii, artist din București a cărui practică cuprinde poezia, editarea cărților cu grafică proprie, ilustrațiile în tuș, ceramica și tapiseriile, în timp ce instalațiile sale sunt compuse atât din lucrări originale, cât și din obiecte reevaluate.
Anamaria Pravicencu, artistă din București, a studiat sculptura și arta sonoră la Paris. Fondatoare a platformei de podcast Semi Silent, produce la comandă piese de artă sonoră și artă radio pentru numeroși artiști, dar și pentru ea însăși.
Alexa Sirbu, artistă româncă stabilită la Londra ale cărei lucrări variază de la cele artistice dedicate până la campanii comerciale, filme și instalații video. A colaborat cu House of Culture Stockholm și cu London Symphony Orchestra.
Ștefan Tănase, artist multidisciplinar din București. Co-fondator al Galeriei GoodBuy, acesta studiază Arte Plastice în Elveția, unde caută să descompună, să scaneze și să livreze diferite dinamici energetice.
Vlad Țenu, arhitect româno-britanic stabilit la Londra. Abordarea transdisciplinară a lui Vlad în ceea ce privește designul și fabricarea se referă la reinventarea meșteșugului digital în crearea de design-uri ambițioase.
Yvat, artist de muzică electronică și designer de sunet cu peste 15 ani de experiență. Este cunoscut în domeniul electronicii experimentale, pentru colaborarea sa cu case de discuri precum Detroit Underground, Boltfish, U-Cover sau Cactus Island.
Despre Romanian Creative Week
Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Parteneri în organziarea acestui amplu eveniment din capitala Moldovei sunt Palas, Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.
Amănunte despre RCW, pe site-ul www.romaniancreativeweek, pe paginile noastre de Facebook, Instagram și pe canalul de YouTube.
Vezi și VIDEO: Ciska interpretează „Ankara” la Vorbește lumea
Gallery