Cu siguranță ai auzit acești doi termeni, folosindu-se. Și probabil, te întrebi ce face diferit un chef de un bucătar și de ce nu orice bucătar este un chef? Ei bine, de fapt, există o diferență între aceste două meserii, cu toate că ambele se referă la gătit.
Bucătarul
Un bucătar este o persoană care gătește din pasiune și pentru că știe cum să gătească, fără a fi instruit. Bucătarul poate găti atât în restaurante cât și în școli, cantine.
În plus, un bucătar se ghidează în mare după rețete existente și nu creează. Rareori el își lasă imaginația să zboare și se axează strict pe gătit și nu pe experimentat.
Chef-ul
Chef-ul în schimb, lucrează doar în restaurante și se folosește doar de ingrediente proaspete.
Un chef a urmat cursuri de specialitate și a fost instruit despre tot ce înseamnă texturi, gusturi și arome, ceea ce îl face capabil să creeze propriile rețete și să gătească fără a urma o rețetă existentă deja.
Inovează
Un chef știe instinctiv cum să combine anumite ingrediente chiar dacă este pentru prima dată când face o rețetă. El, întotdeauna merge pe experimentare, pe inovație și își dorește să aducă cât mai multe combinații unice, în fiecare farfurie.
Ia decizii și își asumă
Un chef este, de fapt un om care își asumă întru totul deciziile pe care le ia, având libertatea de a găti instinctiv, propriile rețete. Așadar acest lucru îl diferențiază foarte mult de un bucătar, pentru că el devine întru totul responsabil de alcătuirea meniurilor.
Din acest motiv un chef este direct implicat în luarea deciziilor și de cele mai multe el are sarcina de conducere în bucătărie.
Alege doar calitatea, fără excepție
Un chef nu alege doar ingrediente proaspete și de calitate atunci când inovează propriul său meniu, ci își creează, inclusiv propriul loc, care să îl ajute în preparea celor mai gustoase și aspectuoase farfurii.
Chefii se folosesc doar de instrumente de calitate, dedicate lor, pentru că, precizia ,rezistența și confortul sunt foarte importante pentru ei.
Instrumentele profesionale Maranc.ro sunt concepute pentru utilizare intensă și de durată, oferind nu doar calitate și precizie, așa cum își dorește orice chef ci și garanție, timp de 45 de ani.
Un chef știe că ustensilele de care se folosește, îl ajută să facă performanță, astfel că acesta își alege de fiecare dată tot ceea ce este mai bun, fără a face rabat de la calitate. Iar acest lucru se vede în preparatele sale.
Chef-ul cunoaște fiecare instrument din bucătărie așa cum cunoaște textura și aromele și știe exact când și cum să le folosească. Spre exemplu el nu va folosi un cuțit oarecare pentru a dezosa carnea ci se va folosi de un cuțit pentru dezosat .
Este organizat
Cu toate că, și bucătarii pot fi oameni foarte organizați, un chef a învățat inclusiv cum să facă asta și vei observa că el își crează un fel de ”triunghi” în bucătărie. Este ca și cum el știe exact unde sunt toate lucrurile, ingrediente și ustensilele de care are nevoie și pare că mereu le are la îndemână pe toate.
Un chef lucrează foarte ordonat și este extrem de atent la fiecare mișcare, pentru că el, creează arta.
Cu toate că pasiunea pentru gătit este existentă atât la bucătar cât și la chef, un bucătar poate deveni un chef, atunci când începe să devină un creator culinar și este responsabil pentru fiecare creație a sa.