ß
Un indonezian de 39 de ani are o poveste incredibila de viata. A avut ghinionul de a fi surprins de doua valuri tsunami devastatoare, primul in Indonezia in 2004, al doilea in pe 11 martie 2011 in Japonia, dar si norocul imens de a supravietui ambelor dezastre.
Cand cutremurul de 9 grade si tsunami-ul de 10 metri au lovit Japonia pe 11 martie, catastrofa le-a trezit amintiri dureroase multor indonezieni. In 2004, dupa un cutremur tot de 9 grade, urmat de un tsunami care a devastat regiunile de coasta din Oceanul Indian, 220.000 de oameni din orasele de pe tarmul indonezian au murit, iar 170.000 dintre ei erau din orasul Aceh.
Un barbat din Aceh a trecut de doua ori prin cosmarul de nedescris de a fi nevoit sa fuga din calea tsunami-ului. Dupa ce a supravietuit tsunami-ului din Aceh, Zahrul Fuadi a fost prins iarasi de tsunami-ul din Japonia, ceea ce il face, probabil, unicul supravietuitor a doua tsunami din istoria recenta a omenirii, scrie bbc.co.uk.
In dezastrul din orasul indonezian, el si familia lui au scapat de valul ucigas urcandu-se toti pe o motocicleta si gonind cu viteza spre o zona mai inalta. Motocicleta care le-a salvat viata e inca la loc de cinste, in fata casei sale refacute in acelasi oras.
“Dumnezeu m-a savat cu aceasta motocicleta si intentionez sa o pastrez tot restul vietii mele”, a spus el. La cateva luni dupa ce tsunami-ul le-a distrus orasul, Fuadi s-a hotarat sa incerce o viata noua si a plecat in Japonia la studii, la o universitate din Sendai.
Era tot in Sendai la inceputul lui martie, oras care care a fost printre cele mai grav afectate de tsunami. “Eram la etajul trei la universitate, la un seminar, cand a venit cutremurul. Am simtit deodata un soc, care a continuat. Mi-am amintit brusc de cutremurul din 2004 – care si el s-a simtit cam la fel – si mi-am dat seama ca un tsunami se va indrepta spre noi”.
Cladirea unde invata el era destul de departe de coasta, asa ca nu a fost nevoit sa fuga din calea valurilor inca o data. Insa, in conditiile in care orasul a fost devastat, iarna era in toi, cu temperaturi sub zero grade, fara apa sau electricitate si cu un copil mic de crescut, Zahrul Fuadi a decis sa se intoarca in orasul sau natal, Aceh.
De la cutremurul din 2004 au trecut sase ani si jumatate, iar Fuadi a fost surprins sa vada ca orasul a fost reconstruit. “Atunci era un haos complet. Cadavre peste tot – mormane de cadavre. La fiecare 3-4 metri dadeai peste altele noi”, isi reaminteste el.
Acum, drumurile din oras sunt curate si bine intretinute si peste tot sunt indicatoare care indruma oamenii spre zone sigure in caz ca ar veni un alt tsunami, centre de evacuare si sisteme de avertizare. Ajutorul oferit de organizatiile internationale le-a fost, cu siguranta, de mare folos indonezienilor. “Am invatat multe din tragedia din 2004 si sper ca, daca mai vine vreu tsunami, sa nu se mai piarda atatea vieti omenesti”, spune Zahrul Fuadi, care e hotarat sa ramana pentru totdeauna in Aceh.
“Orice loc din lume are pericolele sale. Daca mergi pe drum, te-ar putea lovi o masina. Pericole si riscuri sunt peste tot. Eu am supravietuit dupa doua tsunami. Nu multi se pot lauda ca sunt atat de norocosi ca mine”, a conchis barbatul.