ß
Zeci de voluntari care s-au oferit să ajute încă din primele zile ale crizei refugiaților ucraineni protestează în mediul online față de acțiunile autorităților. Ei se retrag din Gara de Nord, acuzând haos în decizii și proasta coordonare a ISU București-Ilfov.
Refugiații ucraineni care soseau în Gara de Nord, cu trenurile, erau întâmpinați de zeci de voluntari, persoane fizice care și-au dedicat timpul și resursele financiare pentru a-i ajuta pe cei loviți de soartă.
La început, oamenii colaborau cu Primăria București și cu angajații Direcției Generale de Asistență Socială. Ulterior, comanda „operațiunilor” din gară a fost preluată de ISU București-Ilfov, iar lucrurile s-au deteriorat, spun oamenii. Voluntarii reclamă că nu pot colabora cu o instituție care a adus birocrația și a creat haos în activitatea din Gara de Nord.
„Astăzi am decis să mă retrag din Gara de Nord. Sunt voluntar din data de 2 martie, aproximativ 8-12 ore zilnic..
Voluntari minunați, donatori minunați...împreună doar pentru a ajuta până la momentul în care... pe 5 martie autoritățile și-au adus aminte că există și ei, iar de duminică, 13 martie, au apărut efectiv în teren iar în aceste condiții în care colaborarea societății civile cu autoritățile nu se poate realiza... eu una consider necesar să mă retrag din Gara de Nord (...)
Voi continua să ajut, dar nu la acest mod. Mult succes autorităților care brusc și-au adus aminte cu a lor birocrație că există atât în Gara de Nord cât și la Vămi după săptămâni de voluntariat”, a scris, pe Facebook, Ella C.
Și alți voluntari au acuzat proasta gestionare a ajutorului acordat refugiaților și faptul că reprezentanții ISU au trimis acasă mai multe persoane dispuse să ajute, pe motiv că nu fac parte dintr-o ONG.
„De cel puțin de 20 de ani lucrez cu oameni, echipe mari sau mai mici, dar rare au fost situațiile când o echipă/lider nu și-a asumat răspunderea pentru eșecul avut. Azi în Gara de Nord am văzut o mare echipă care a plecat acasă dezamăgită (...)
Ați anunțat oficial unde trebuie să se prezinte ONG-urile doritoare să ajute? Este desemnat un reprezentant în relația instituții-ONG-uri? Tristețea refugiaților era preluată de neobosiții voluntari, acum a rămas și tristețea voluntarilor!”, a transmie Alexandru I.
Într-o postare publică, reprezentanții ISU București-Ilfov neagă cele semnalate de voluntari și spun că își doresc „continuarea colaborării cu societatea civilă, prin toate mijloacele legale posibile”.
„În niciun moment nu a fost și nu va fi solicitat vreunui voluntar sau O.N.G., care își desfășoară activitatea în Gara de Nord, să se retragă din acest parteneriat viabil dintre autoritățile publice locale, cele private și respectiv voluntari, care funcționează de la debutul acestei situații excepționale. Mai mult decât atât, prin mesajul public pe care l-am transmis prin intermediul mass-media și al canalelor de comunicare instituțională, ne-am manifestat deschiderea pentru a primi alături de noi cât mai mulți voluntari, translatori și alte entități care pot sprijini demersul nostru”, se arată în mesajul ISU.
Comunicatul a fost primit cu ostilitate de cei care s-au oferit să-i ajute pe refugiații ucraineni care sosesc în Gara de Nord. Voluntarii spun că autoritățile mai mult încurcă decât ajută, iar măsurile pe care le-au luat sunt nejustificate.
„’Farmacia’ care funcționa cu medici voluntari a fost închisă, medic pediatru din partea instituțiilor statului nu există în Gara de Nord iar ambulanțele din Gară au asistenți medicali care pot ajuta doar cu transportul copiilor la cel mai apropiat spital pentru consult și recomandări..Adică între două trenuri, în loc să ai un medic prezent pentru copii, tu trimiți acel copil la spital…având nevoie și de un Translator pentru acest lucru, translator care este tot voluntar.. Diferite instituții venite în control în punctele de activitate ale voluntarilor”, mai spune Ella C.
Aproape 500.000 de refugiați din Ucraina au intrat în România, pe la punctele de trecere a frontierei. Circa jumătate din ei au ales să rămână aici până la încheierea conflictului din țara natală.
Fotografii: Agerpres/ISU București-Ilfov
Vezi și VIDEO:
Gallery