ß
  • PRO TV
  • Putin vrea să proclame victoria într-un război pe care Occidentul spune că l-a pierdut? "Putin este supărat și frustrat"

Putin vrea să proclame victoria într-un război pe care Occidentul spune că l-a pierdut? "Putin este supărat și frustrat"

Putin vrea să proclame victoria într-un război pe care Occidentul spune că l-a pierdut? "Putin este supărat și frustrat"

Reuters notează că Vladimir Putin are de rezolvat o enigmă: cum să câștigi un război în Ucraina, război pe care Occidentul spune că l-a pierdut deja.

Potrivit analizei efectuate, după trei săptămâni de la invazie, Rusia se luptă cu o rezistență acerbă din partea forțelor ucrainene armate. Rusia încă nu-și atinge obiectivele declarate, iar economia sa puternic sancționată de Occident, se confruntă cu cea mai profundă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991.
 
Țara condusă de Putin, unde jurnaliștii riscă închisoare dacă folosesc termenul „invazie”, transmite mesajul conform căruia operațiunea sa militară specială se va planifica și că, în ciuda sancțiunilor, rușii se pot descurca și fără ceea ce consideră că este un Occident înșelător și decadent condus de Statele Unite.
 
Putin, care lucrează dintr-un birou din Palatul Senatului din secolul al XVIII-lea al Kremlinului, este de așteptat să decidă în curând dacă va continua cu un război care a ucis deja mii de oameni și a strămutat câteva milioane, sau să caute un fel de pace care să-i permită să revendice victoria.



„Există o mică șansă de rezolvare pașnică”, a declarat un oficial rus de rang înalt pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, din cauza sensibilității situației. „Se va decide ceva în următoarele trei zile până la o săptămână”.
 
O a doua sursă rusă importantă a declarat că președintele va lua în considerare o rezoluție pașnică în condițiile Rusiei și că există o fereastră de oportunitate pentru un fel de acord.
 
Acest lucru ar putea indica credința Kremlinului că Rusia își poate atinge multe dintre obiective fără un război prelungit în Ucraina.
 
Potrivit Reuters, decizia viitoare a lui Putin va modela cursul istoriei europene și va determina cât vor mai trebui să îndure cei 44 de milioane de oameni ai Ucrainei. Ar putea determina, de asemenea, cât timp rămâne acesta președinte al Rusiei.
 
Putin a spus pe 11 martie că au existat unele „schimbări pozitive” în discuțiile în curs cu Ucraina, dar nu a oferit detalii. Zelenski a declarat miercuri că discuţiile „sună mai realist”, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că există „o oarecare speranţă de a ajunge la un compromis”. 
 
O sursă militară rusă a declarat că în ultimele zile a avut loc o schimbare a ordinelor.

„Totul este în pauză”, a spus sursa citată de Reuters, care a vorbit și sub condiția anonimatului. "A existat o schimbare clară de tactică de către trupele noastre. Înaintarea activă a fost oprită".

Încercările de a lua Kievul și alte orașe mari ar înghiți forțele ruse într-un război urban sângeros împotriva unei populații care  vede aceste demersuri ca o forță de ocupație.
 
Împingerea departe în vestul Ucrainei ar încorda logistica rusă, iar forțele acesteia nu trebuie să controleze întreaga Ucraina pentru a atinge majoritatea obiectivelor lui Putin. 
 
Dintr-o perspectivă rusă, contururile unui compromis ar trebui să includă o pierdere semnificativă de teritoriu pentru Ucraina, care ar putea să însumeze cel puțin 120.000 km pătrați - echivalent cu statul american Mississippi.
 
Aceasta ar include Crimeea, două regiuni rebele susținute de ruși din estul Ucrainei și, cel mai probabil, zone de alt teritoriu deținute acum de trupele ruse, în special cea care leagă Rusia de Crimeea de-a lungul flancului de sud-est al Ucrainei și poate mai la vest, reducând drastic accesul Kievului la Marea Neagră. .
 
Nu este clar cât de mult teritoriu - dacă este cazul - Kievul ar putea fi gata să predea ca parte a prețului pentru pace. De asemenea, nu este clar ce s-ar întâmpla cu oamenii care locuiesc în acele zone afectate. Probabil că majoritatea nu și-ar dori să devină cetățeni ruși, mai ales după un război atât de devastator.
 
Cel puțin în mod public, Zelenski și miniștrii săi spun că nu ar accepta niciodată anexarea de către Rusia a vreunui pământ ucrainean.

Pe lângă împărțire, Rusia dorește o Ucraina neutră, care a renunțat oficial la orice plan de a se alătura alianței NATO.
 
Zelenskiy a declarat săptămâna aceasta că Ucraina este pregătită să accepte garanții de securitate din partea Occidentului, care se opresc înainte de aderarea la NATO.
 
Vladimir Medinsky, negociatorul-șef al Rusiei în cadrul discuțiilor, a declarat miercuri televiziunii de stat ruse: „Ucraina oferă o versiune austriacă sau suedeză a unui stat neutru, demilitarizat, dar în același timp un stat cu propria sa armată și flotă”.
 
Putin a declarat miercuri că Rusia rămâne deschisă pentru discuții privind neutralitatea Ucrainei și demilitarizarea acesteia.
 
Șefii serviciilor de informații americane au declarat pe 8 martie că Putin își va intensifica asaltul asupra Ucrainei, în ciuda costului mare al vieții umane - inclusiv al soldaților ruși - și al sancțiunilor care au tăiat efectiv Rusia de o mare parte a economiei globale.

„Putin este supărat și frustrat în acest moment.Este probabil să se dubleze și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține cont de victimele civile”. a declarat William Burns, directorul de limbă rusă al Agenției Centrale de Informații, care a servit ca ambasador al SUA la Moscova, Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților. 
 

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni