Citeste mai mult despre:
Divertisment-Evenimente,
Potrivit BBC, Marina Ovsyannikova, redactor la Canalul 1, controlat de stat în Rusia, a fost reținută după ce luni a fugit pe platou ținând un panou cu un mesaj care protesta împotiva războiului.
UlteriOr, tot potrivit
BBC, a fost dată dispărută și acuzată de organizarea unui eveniment public neautorizat. Acuzația administrativă ar putea fi pedepsită cu amendă, muncă în folosul comunității sau cu până la 10 zile de închisoare.
Existau temeri că ea va fi urmărită penal în temeiul unei noi legi penale mai serioase, care interzice numirea acțiunii militare a Rusiei în Ucraina drept „invazie” sau răspândirea de „știri false” despre conflict.
O imagine difuzată pe scară largă în presa rusă și preluată de
BBC pare să o arate pe Marina Ovsyannikova în instanță cu avocatul Anton Gashinsky. Fotografia apare mai jos și este publicată și
pe contul de Instagram al femeii.
Imaginile cu protestul au fost răspândite rapid în întreaga lume, după ce aceasta a fugit pe platoul de filmare al unuia dintre cele mai urmărite programe de știri din Rusia, Vremya, ținând în mână o pancartă pe care scria „Fără război, opriți războiul, nu credeți propaganda, ei te mint aici.”
Se mai auzea jurnalista repetând cuvintele „fără război, opriți războiul”.
Pancarta a fost clar vizibilă pentru câteva secunde înainte ca programul să fie tăiat cu reportaj preînregistrat. Înainte de incident, jurnalista a înregistrat un videoclip în care a numit evenimentele din Ucraina „crimă” și a spus că îi este rușine să lucreze pentru ceea ce ea a numit propagandă de la Kremlin.
"Mi-e rușine că mi-am permis să spun minciuni de pe ecranul televizorului. Mi-e rușine că am permis ca rușii să fie transformați în zombi", a explicat ea. „Am urmărit în tăcere acest regim inuman”.
De la dispariția ei, contul de Instagram a continuat să fie actualizat. Avocatul ei a făcut la un moment dat o postare care anunța:
"Marina Ovsyannikova se află într-un anumit departament, la sediul televiziunii Ostankino (Pervîi Canal). Nu avem voie să o vizităm. În fața clădirii se află mai multe mașini de poliție."
Ulterior a apărut și la story un text în limba rusă care făcea referire la un interviu pe are l-a dat jurnalista inițial anonim pentru un ziar în care spunea că angajaților televiziunii li s-a mărit salariul cu 50% pe 12 martie pentru a li se cumpăra tăcerea. Motivul care li s-a dat a fost că sunt angajați de valoare, dar, potrivit jurnalistei, cumpărarea tăcerii a fost de fapt scopul principal.