• PRO TV
  • Armata de pisici a Ucrainei și alte legende ale războiului din est. Avalanșă de fake news și imagini trucate

Armata de pisici a Ucrainei și alte legende ale războiului din est. Avalanșă de fake news și imagini trucate

Armata de pisici a Ucrainei și alte legende ale războiului din est. Avalanșă de fake news și imagini trucate

Un război se câștigă cu mult patos, dar și cu propagandă și dezinformare. Dacă pentru a demasca o campanie de mistificare realizată la nivel de stat ai nevoie de resurse impresionante, avalanșa de legende urbane născute în primele zile de război în Ucraina poate fi ușor expusă. Chiar are Ucraina o armată de pisici?

O „știre” a cărei sursă nu poate fi indicată precis de nimeni a produs o emulație pe rețelele sociale. Conform relatărilor, Armata ucraineană ar antrena pisici pentru a depista locurile în care se ascund lunetiștii ruși.

Aparent, felinele pot divulga pozițiile inamice după punctele roșii ale razelor „laser” ale puștilor cu lunetă. 

Într-una dintre postările care au fost distribuite masiv apare o femeie soldat care ține în brațe o pisică. Descrierea pozei spunea totul:

Pisicile Armatei ucrainene sunt antrenate să detecteze și să arate locațiile punctelor laser ale lunetiștilor ruși”. Pisica din imagine este Mikael și a fost  poreclită Pantera din Harkov după ce, chipurile, a dezvăluit locațiile a patru sniperi, care au fost uciși.

Da, sună frumos, dar nu este adevărat că Armata ucraineană antrenează pisici în acest scop. În cel mai rău caz le antrenează să-și facă nevoile la litieră.

Mai mult, fotografia distribuită masiv pe rețelele sociale apărea pe un cont de Twitter la 25 iulie 2018. Între timp a fost ștearsă.

Luptă aeriană trucată între piloții ucraineni și ruși

Un clip video care a circulat pe multe conturi sociale ucrainene a strâns urale „la scenă deschisă”. Un pilot ucrainean, despre care mulți spun că ar fi chiar legendarul Fantoma Kievului, este văzut doborând un avion de vânătoare rusesc.


Problema este că povestea nu este adevărată, iar imaginile sunt din jocul video Digital Combat Simulator. Clipul a fost distribuit masiv de utilizatori fără nici cea mai mică îndoială. 

Purtătorul de cuvânt al companiei Eagle Dynamics, care a dezvoltat jocul de simulare de zbor, a confirmat pentru Reuters că imaginile pe care oamenii le distribuie sunt din jocul lor.

Nu suntem responsabili de distribuția sa, nici nu încurajăm acest tip de conținut”, a spus Matthias Techmaski pentru sursa citată.

Există Fantoma Kievului?

Un pilot de geniu, care ar fi doborât deja peste 10 aeronave inamice, este noua speranță a ucrainenilor. Botezat Fantoma Kievului (vezi povestea lui AICI), membrul Forțelor Aeriene Ucrainene este creditat cu performanțe nemaiîntâlnite până acum.

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a și distribuit o fotografie a pilotului, spre încântarea compatrioților săi. Însă, fotografia are o problemă: nu e recentă. Aceeași imagine a fost distribuită acum aproape trei ani de Ministerul Apărării din Ucraina.

Ulterior, internauții pretind că au aflat identitatea Fantomei Kievului și au distribuit mai multe poze cu fața lui, inclusiv numele său. În realitate, chipul este al unui avocat din Buenos Aires. El se mândrește acum cu statutul lui de erou și as al aerului.

Dacă Fantoma Kievului există, nu e bărbatul din imaginile de mai sus.

Soldați ruși parașutați cu sutele deasupra Ucrainei? Nu

Pe internet au fost distribuite masiv imagini video cu ceea ce părea o acțiune masivă de desant aerian împotriva Rusiei. Sute de soldați, parașutați în Ucraina pentru a susține acțiunea de ocupare a principalelor orașe.


Numai că imaginile sunt din 2016, din Rusia, și nu au fost surprinse în timpul unui război. Chiar și ziarul german Bild a căzut în capcană. 

Pentru a nu distribui conținut care nu e conform cu realitatea utilizează Reverse image search de la Google, care îți va spune originea oricărei fotografii, când și unde a fost postată pe internet.

Totodată, pentru imagini video, urmează instrucțiunile de AICI.

Pilot rus doborât de apărarea ucraineană? Nu, e un joc video

Alt fake news, pe seama căruia jucătorii împătimiți de ARMA 3 s-au amuzat copios. Pentru că, mai mult ca sigur, unul dintre ei a distribuit această făcătură în mediul online, precizând că e vorba de o luptă reală dintre un avion de vânătoare rusesc și apărarea antiaeriană ucraineană.


Fenomenul a ajuns și în România, unele publicații online și televiziuni de la noi au publicat/transmis imaginile ca și când ar fi din Ucraina.

Dezinformarea, știrile false și legendele urbane nu ocolesc nici Rusia. Cea mai mare mistificare posibilă este că rușilor de rând nu li s-a spus nici acum ce caută soldații lor în țara vecină. 

Aparatul de propagandă de la Kremlin încearcă să creeze Ucrainei o imagine de stat agresor, condus de o administrație nazistă care trebuie înlăturată.

Fotografii: Getty Images/Twitter

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni