ß
  • PRO TV
  • 750 de consultații gratuite pentru 230 de persoane, bilanțul primei opriri a Caravanei de Bine a Crucii Roșii Române

750 de consultații gratuite pentru 230 de persoane, bilanțul primei opriri a Caravanei de Bine a Crucii Roșii Române

750 de consultații gratuite pentru 230 de persoane, bilanțul primei opriri a Caravanei de Bine a Crucii Roșii Române

Prima oprire a Caravanei de Bine a Crucii Roșii Române a oferit 750 de consultații gratuite pentru 230 de persoane din comuna Gura Teghii, jud. Buzău, în doar două zile. 

Societatea Națională de Cruce Roșie din România a lansat la sfârșitul săptămânii trecute proiectul umanitar Caravana de Bine, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină  generală, medicină internă, pediatrie, oftalmologie, cardiologie, diabetologie. Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC). 

În contextul pandemiei pe care o trăim, sănătatea este mai importantă ca oricând, însă oamenii din mediul rural nu dispun de informațiile și de resursele necesare pentru a preveni boli grave ori pentru a merge la medic atunci când apar primele simptome alarmante. Astfel, multe vieți se pierd inutil. Prin parteneriate cu oameni de bine, medici și personal medical, Crucea Roșie Română aduce medicii acolo unde este mai mare nevoie de ei. 

Prima locație unde a ajuns Caravana de Bine a Crucii Roșii Române a fost Gura Teghii, o comună din județul Buzău formată din 7 sate: Furtunești,  Gura Teghii (reședința),  Nemertea, Păltiniș,  Secuiu, Vadu Oii și Varlaam. Comuna are aproximativ 3374 de locuitori – 20% dintre persoane au peste 60 de ani și numai 7,35% dintre locuitori sunt copii sub 14 ani. Comunitatea nu are medic de familie de mai bine de un an de zile, iar chestionarele aplicate de voluntari înainte de venirea Caravanei arată că 60% dintre locuitori nu au fost niciodată la medicul de familie în ultimul an, nici copiii minori ai acestora și nici persoanele vârstnice din familie. 

Echipa Caravanei care s-a deplasat la Gura Teghii a fost formată din  36 de persoane – voluntari, medici de specialitate din Brașov, Galați, București și Buzău, asistenți medicali și personal angajat al Crucii Roșii Române. 

Timp de două zile, în cabinetele medicale constituite în Căminul Cultural au fost efectuate 750 de consultații gratuite pentru 230 de persoane pe următoarele specializări:

- 43 consultații pediatrie 

- 100 consultații cardiologie în cadrul cărora s-au efectat 100 de EKG-uri

- 145 consultații medicină generală în cadrul cărora s-au efectuat tot atâtea ecografii abdominale 

- 103 consultații diabetologie și boli de nutriție 

- 133 de consultații oftalmologie  

- 226 de manevre măsurare parametri

În urma acestor consultații s-au eliberat scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice. Pentru persoanele nedeplasabile din comuna Gura Teghii, echipa Crucii Roșii Române s-a deplasat la domiciliul acestora. 

 „Prima Caravană de Bine a fost un maraton al umanității. Cadrele medicale au muncit efectiv, fără pauze, de la ora 10.00 dimineața până seara la ora 20.00. Nu ne-am putut opri, nici noi, organizatorii, și nici specialiștii. Mă înclin în fața medicilor, asistenților medicali, voluntarilor și oamenilor din comunitate pentru modul exemplar în care a decurs prima noastră Caravană de sănătate. Singurul regret este că plecăm și că în urma noastră rămân oameni care au nevoie în continuare de sprijin medical. Însă Caravana trebuie să-și continue drumul spre următoarea destinație, unde alte sute de persoane se confruntă cu aceleași nevoi urgente de sănătate“, a declarat Raluca Buzea, manager programe educație pentru sănătate, Crucea Roșie Română. 

A doua oprire a Caravanei de Bine este în jud. Dâmbovița, la Căminul Cultural Poiana, în perioada 25-26 februarie. Până în luna septembrie 2022, Caravana va ajunge și în județele Arad, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava.

În fiecare comunitate rurală din cele 16 județe, voluntarii Crucii Roșii Române desfășoară demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme - igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC. De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române vor culege informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate. 

În urma analizei de nevoi și prin consultare cu autoritățile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19. 

Caravana de Bine este susținută de parteneri responsabili, care asigură echipamente medicale de înaltă performanță și personalul medical de specialitate (medici și asistenți medicali): SanoPass, Perfect Care, Easy Medical, Philips, Clarfon, Sanofi, Lions Club Buzău. 

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. 6000 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române. Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale. 

      

 

     

                     

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni