ß
  • PRO TV
  • Astăzi este Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Astăzi este Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Astăzi este Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Astăzi, 8 februarie, este Ziua internațională a Siguranței pe Internet. Evenimentul se sărbătorește din 2004 și a fost fondat de rețeaua europeană „INSAFE” – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus.

Scopul acestei zile este acela de a promova utilizarea într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe internet. „Împreună pentru un internet mai sigur” este tema ediţiei din acest an.

Fără doar și poate, Internetul e o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Ne bazăm pe el atunci când urmărim site-urile noastre preferate, atunci când citim știri din întreaga lume, când trimitem e-maluri, atunci când vrem să rămânem în legătură cu oamenii dragi nouă, pentru a învăța, pentru a face cumpărături și multe, multe altele. Deși putem spune că acesta ne-a simplificat viața, făcând atât de multe lucruri la doar un click distanță, Internetul a adus cu sine și o serie de pericole. Din nefericire, există și persoane care profită de tot acest flux, reuşind să fure informaţii confidenţiale.

Citește și: Kat Von D, în pericol în propria casă: “Mi-era teamă că intrusul îmi va lovi copilul”

Cyberbullyingul este, de asemenea, un fenomen negativ care continuă să se dezvolte pe rețelele de socializare și pe platformele de jocuri video atât de vizitate de copii și adolescenți. Iată de ce, pentru o bună utilizare, internetul “cere” și o serie de reguli. 

Neticheta reprezintă codul social al internetului şi promovează regulile de conduită propuse sau recomandate internauţilor.

Reprezentanții programului Safer Internet Plus recomandă o serie de reguli şi sfaturi pentru adolescenți:

1. Persoanele pe care nu le cunoşti sunt persoane străine. Ai grijă, acestea pot fi altcineva decât spun că sunt.

2. Ia în calcul mereu un comportament civilizat atunci când comunici cu ceilalţi pe internet, aşa cum o faci și în familie.

3. Nu spune nimănui adresa ta, şcoala la care înveţi sau alte date personale despre tine.

4. Dacă simţi că ți s-a întâmplat ceva în neregulă cu tine pe Internet spune asta sau unei persoane adulte în care ai încredere. Te-ar putea ajuta înainte ca ceva rău să se întâmple.

5. Nu oferi numănui parolele conturilor tale, nici măcar cunoştinţelor.

6. Dacă primești mesaje cu conţinut sexual sau ameninţări, spune acest lucru părinţilor înainte ca ceva rău să se întâmple.  

7. Nu riposta la mesaje și imagini supărătoare. Blochează persoana care le trimite, folosind butonul “spam”.

Vezi și:

Making of – Românii au Talent: Imagini din culise

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni