ß
Charlotte Bellis, care a lucrat pentru Al Jazeera până în toamna anului 2021, a primit sprijin neașteptat din partea talibanilor după ce autoritățile din țara natală au refuzat-o. Jurnalista este dezamăgită de modul în care oficialii guvernului gestionează situația conaționalilor blocați pe întreg globul.
Charlotte Bellis locuiește, fără voia ei, în Afganistan, unde a fost trimisă de postul TV Al Jazeera să relateze despre ocupația talibană de anul trecut. În luna septembrie, când s-a întors la Doha, locul în care postul ei TV își are sediul, a aflat că este însărcinată.
Vestea a cutremurat-o. Conform legilor de aici, o femeie nemăritată nu are voie să rămână însărcinată. Iubitul ei, Jim Huylebroek, care e fotograf la New York Times, se afla în Kabul și nu putea ieși din cauza tensiunilor.
Prin urmare, singurul loc în care se putea simți în siguranță era „acasă”. Însă, din cauza numărului mare de persoane care necesitau carantină la intrarea în țară, guvernul a fost nevoit să realizeze liste de așteptare ca urmare a capacității reduse de cazare în centrele de carantină.
Charlotte Bellis a depus cerere pentru a fi scoasă de urgență din zona roșie de conflict, mai ales că guvernul anunțase o deschidere a granițelor în luna februarie a acestui an.
„Aș fi însărcinată în 29 de săptămâni și m-aș putea întoarce la timp pentru nașterea fetiței noastre în mai. Străinii aveau voie să intre de la sfârșitul lunii aprilie, așa că și Jim ar putea fi acolo pentru naștere. Am rezervat bilete de avion spre casă și am găsit o moașă în Christchurch”, scrie Charlotte, într-un articol-confesiune publicat pe nzherald.co.nz. Însă planul său nu a funcționat.
Până în februarie, Charlotte și Jim trebuiau să locuiască în orice alt loc decât Doha. După o scurtă ședere în Belgia, țara natală a lui Jim, jurnalista și-a dat seama că singura țară în care mai avea drept neîngrădit de ședere era Afagnistan.
Numai că aici talibanii ajunseseră la putere prin forță, iar la prima lor conferință de presă Charlotte Bellis a „îndrăznit” să-i întrebe „ce veți face pentru a proteja drepturile femeilor și fetelor?”.
Totuși, și-a luat inima în dinți și a sunat un lider taliban pentru a-l întreba dacă va avea probleme în Afganistan pentru faptul că este însărcinată și nemăritată. Răspunsul primit a uimit-o.
„Nu, ne bucurăm pentru voi, puteți veni și nu veți avea nicio problemă. Spune-le oamenilor că sunteți căsătoriți și, dacă se agită, sună-ne. Nu-ți face griji. Totul va fi bine”.
La scurt timp după această convorbire, jurnalista a aflat că guvernul a suspendat „loteria” pentru ocuparea unui loc în centrele de carantinare și că dosarul ei a fost respins. Decizia a venit după ce jurnalista a prezentat mai multe documente și dovezi potrivit cărora Afganistan nu e un loc sigur pentru a aduce pe lume un copil.
Charlotte nu e singura femeie însărcinată din Noua Zeelandă care nu poate să intre în țara natală. Ea și-a luat un avocat care a mai câștigat procese intentate statului de femei care au fost în aceeași situație.
„Deși Jim și cu mine încă nu am primit aprobarea să ne întoarcem în Noua Zeelandă, nu voi sta la Kabul, sperând că ne vor strecura pe ușa din spate a sistemului de izolare și carantină. Ne-au respins, cum au făcut cu atâtea mii de alți neozeelandezi disperați (…)
M-am gândit la acea zi din august și la cât de brutal de ironic a fost, că i-am întrebat pe talibani ce vor face ei pentru a asigura drepturile femeilor și fetelor. Și acum, pun aceeași întrebare propriului meu guvern”, a mai scris jurnalista.
Fotografii: @charlottebellis
Vezi și VIDEO:
Gallery