ß
Dezvoltarea personală este un concept care, deși pare nou, face parte din cultura umană, de peste 2000 de ani. Filosofia dezvoltării personale a îmbrăcat, de-a lungul timpului, diverse forme, adaptate diverselor contexte culturale. Indiferent de cultură, influențe sau perioade istorice, conceptul care a stat la baza acestui curent a fost întotdeauna același: fericirea.
Fericirea este un concept care se modifică, odată cu contextul istoric și cultural. În cultura budhistă fericirea este intrinsecă, se află în interior și se atinge prin acceptare și împăcare. Pentru budhisti, dezvoltarea personală înseamnă depășirea acelor impulsuri și nevoi superficiale, care sunt, în esență, profund omenești. Conform filosofiei budhiste, atunci când faci pace cu locul tău în lume și te dedici îmbunătățirii condiției umane, vei descoperi fericirea.
Pe de altă parte, Aristotel propăvăduia acum 2000 de ani ideea conform căreia o viață virtuoasă este o viață fericită, iar dezvoltarea abilităților cognitive, laolaltă cu practicarea viturții în viața de zi cu zi, reprezintă tot ce e nevoie pentru a fi fericit.
În prezent, fericirea este proiectată în exterior și se măsoară în statut social și relații interumane de calitate. Construirea unei vieți de succes începe devreme. Într-o societate care pune accentul pe viteză și eficiență, tinerii care abia dau piept cu viața trebuie să fie pregătiți. Iar atunci când școala nu poate face acest lucru, ei se pot baza pe cursuri de dezvoltare personala.
Transformarea valorilor aduce cu sine necesități noi, iar oamenii trebuie să se adapteze situațiilor sociale care se schimbă rapid. Atunci când sistemul de stat nu poate oferi instrumentele necesare pentru a-i ajuta pe cei la început de drum, este nevoie de mecanisme suplimentare. De aceea, au fost concepute cursuri de dezvoltare personală dedicate special copiilor și adolescenților.
Piața dezvoltării personale este o industrie în continuă dezvoltare. Dintr-o multitudine de informații și de strategii, poate fi destul de greu de știut ce funcționează și ce nu. Adolescenții nu sunt scutiți de problema căutării fericirii. Mai mult decât oricând, în perioada adolescenței, nevoia de fericire și de cunoaștere personală este copleșitoare. De multe ori, această etapă a vieții poate fi hotărâtoare pentru viitor. De aceea, crearea unui spațiu sigur, profesionist și dedicat, în care adolescenții să se poată cunoaște și să cunoască lumea, este un avantaj enorm pentru orice societate.
Cursurile de dezvoltare personală pentru adolescenți sunt concepute special pentru a-i ajuta în perioada de formare. Ele sunt susținute de traineri cu experiență îndelungată, în diverse domenii de activitate. Tinerii învață despre ei înșiși, despre ceilalți, se descoperă, își formează abilități care îi vor ajuta să atingă dezideratul mult dorit: fericirea.
Toate acele cursuri de devoltare personală reprezintă o ramură a filosofiei de dezvoltare personală, adaptată prezentului. Oamenii caută fericirea în exterior, însă tinerii vor afla că, pentru a ajunge la ea, pentru a deține lucrurile care îi vor face fericiți, întâi trebuie să se descopere pe sine. Trebuie să-și înțeleagă calitățile, defectele, trebuie să interacționeze corect și sănătos cu ceilalți și trebuie să gestioneze cât se poate de bine sentimentele negative și situațiile neplăcute. Toate acestea sunt abilități care se învață, care se educă, cu ajutorul unor oameni care se dedică educației.
Adolescentul nehotărât și confuz de astăzi poate fi adultul stăpân pe sine de mâine. Cu ajutorul unor cursuri de dezvoltare personală, tinerii vor deprinde abilități practice și își vor dezvolta inteligența emoțională. Pentru a putea căuta fericirea în exterior, este nevoie să o descoperi întâi în tine însuți. Iar un om care se cunoaște pe sine, deja a parcurs jumătate din drumul către fericire.
Gallery