ß
  • PRO TV
  • Prima reacție a schioarei Ania Caill, după ce a ratat Olimpiada de Iarnă de la Beijing din cauza Federației

Prima reacție a schioarei Ania Caill, după ce a ratat Olimpiada de Iarnă de la Beijing din cauza Federației

Prima reacție a schioarei Ania Caill, după ce a ratat Olimpiada de Iarnă de la Beijing din cauza Federației

Federația Română de Schi-Biatlon a preferat să refuze un loc oferit țării noastre de Federația Internațională de Schi, în loc să o trimită la JO de la Beijing pe cel mai bine clasată schioare din România. Ania Monica Caill a muncit 4 ani pentru a merge la Olimpiadă, ea fiind cea care a determinat forurile internaționale să acorde României un loc suplimentar.

Ania Monica Caill (26 de ani) vorbește limba română cu accent franțuzesc. Asta pentru că s-a născut la Limoges, Franța. E româncă doar după mamă, dar, spune ea, acesta a fost și motivul pentru care, în 2011, a decis să „întoarcă armele” și să lupte pentru România.

România este țara natală a mamei mele și mi se pare normal să concurez pentru ea. Am copilărit în Franța și, deși am crescut cu mama mea acolo, aveam inima pentru România”, spune schioarea care, în ultimii patru ani, a muncit din greu pentru a-și împlini cel mai mare vis: acela de a concura la Olimpiadă pentru tricolor.

Au fost patru ani de sacrificii imense și de competiții dificile, la capătul cărora a ajuns cel mai bine clasată schioare română în ierarhia mondială. Dar…

… Ania Monica Caill nu e destul de bună pentru România

România avea, la începutul anului, certidudinea unui singur loc la competițiile de schi feminin. Este blestemul unei țări cu munții „înalți și frumoși”, dar fără baze de pregătire pentru schiul mare. Cumva, Ania Caill a reușit să „deblocheze” pentru România încă un loc la JO de la Beijing. Unde ar fi trebuit să meargă exclusiv datorită rezultatelor sale.

Rezultatele ultimelor sezoane la competiţiile importante arată că sportiva Ania Caill nu are nicio perspectivă de creştere a performanţei, iar faptul că, în România, este singura sportivă legitimată care abordează probele de coborâre nu poate echivala cu autoproclamatul titlu de 'cea mai bună schioare a României'”, a fost reacția reprezentanților Federației Române de Schi-Biatlon.

Ania a rămas acasă, dar Federația nici nu a trimis pe nimeni în locul ei. Poziția liberă a fost ocupă de o sportivă din Coreea de Sud.

Ania Caill: „Am reprezentat Franța în copilărie, dar am ales România”

PROTV.RO a contactat-o pe Ania Caill pentru a încerca să lămurească misterul acestei atitudini de neînțeles a Federației Române. „Am puțin timp la dispoziție; sâmbătă și duminică concurez la Cupa Mondială”, ne-a spus la telefon. Dar am reușit să-i „smulgem” un interviu.

De ce spune Federația că rezultatele tale sunt mediocre? Ești numărul 197 mondial

„Nu stiu, sincer. Eu am încercat să ignor tot ce s-a spus pentru că rezultatele mele sunt publice. Scrie negru pe alb și oricine poate să observe progresul meu de la un an la altul. Da, la nivel personal, de 4 ani am probleme cu Federația, însă la baza problemei nu știu ce au cu mine, ce am facut de am ajuns în această situație”.


FOTO: Profimediaimages.ro

Aveai opțiunea să reprezinți Franța, dar ai vrut să reprezinți România? Se mai poate schimba această opțiune?

„Am reprezentat Franța în copilărie și, în 2011, am schimbat opțiunea ca să pot reprezenta România. România este țara natală a mamei mele și mi se pare normal să concurez pentru ea. Am copilărit în Franța și, deși am crescut cu mama mea acolo, aveam inima pentru România.

Am avut mai multe oferte să schimb țara acum 4 ani, dar nu am acceptat, mă durea să gândesc că trebuia să renunț la ea. Am avut încredere mai ales după ce domnul Covaliu mi-a promis, după Pyeongchang, că voi fi în programul ‘Samurai’ organizat pentru Beijing. Pentru mine, Olimpiada este un eveniment mult mai mare decât Federația, fiindcă acolo îmi reprezint țara”.

Crezi că România te-a dezamăgit?

„Sincer, eu am crescut în Franța, nu am cunoscut comunismul, nu am experiență în România, deci nu pot vorbi de o mare dezamăgire. Dezamăgire a fost pentru mama mea, care a fugit de comunism. E dureros să vezi ce se întâmplă azi în România, după tot efortul și munca mea din ultimii patru ani. 

Dar nu pot spune că România m-a dezamăgit, sunt alte persoane care au dreptul să spună asta. Eu sunt dezamăgită de ce se întâmplă în schiul alpin, nu pot vorbi despre altceva”.

Ania Caill: „Nu pot să-mi fac planuri pe termen lung”

Aniei nu i-a fost ușor să treacă peste această experiență nefastă, însă acum e obligată să rămână concentrată dacă vrea să-și îmbunătățească performanțele.

Rămân Jocurile Olimpice din 2026 un obiectiv la care te gândești?

„Din păcate, e foarte greu și, poate, imposibil să-mi fac un plan pe termen lung. Lucrurile au fost instabile în ultimul timp. Eu m-am gândit mereu pe termen scurt. E adevărat că flacăra, pasiunea pentru schi nu au scăzut. Sunt motivată la fel de mult, sunt într-o formă maximă și vreau să continuu.

Dar, la cum merg lucrurile acum, eu nu pot să-mi fac planuri pe termen lung, nu pot să mai încep un ciclu olimpic.” 

Ce spune managerul schioarei

Ioan Valeriu Achiriloaie este managerul Aniei Caill, dar și omul care o pregătește pe sportiva din România. Prin intermediul unui comunicat de presă, acesta a exlplicat prin ce trece spotiva română.

„Ania Caill, sportivă cu dublă cetățenie, română și franceză, are clasări pe podium în curse din Cupa Europa în probele de viteză în care este specialistă. Rezultatele oficiale din ultimele sezoane o plasează, fără echivoc, în vârful generației actuale de schiori și schioare care pot concura la nivel internațional pentru România. 

Cu toate astea, din motive necunoscute, multe inventate și deseori hilare, Federația Română de Schi-Biatlon refuză, de ani de zile deja, să se achite de singura ei sarcină față de sportivă: să o includă în lotul care să reprezinte România la cele mai importante competiții interaționale de schi alpin. 

Federația națională preferă să trimită la aceste competiții sportivi sau sportive clasate net inferior Aniei Caill în clasamentele oficiale ale momentului, periclitând astfel șansele și așa mici ale României la obținerea unor rezultate internaționale notabile”, spune Ioan Valeriu Achiriloaie.

Ania Caill trăiește în Franța și se pregătește, cel mai des, în Austria. Ea nu a cerut nimic României, dar a pretins poate cel mai simplu lucru posibil: să i se permită să îmbrace echipamentul cu emblema naționalei la competițiile internaționale. JO de la Beijing era, poate, cel mai indicat loc în care putea să lupte pentru țara ei. Păcat. Poate altă dată.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni