Acasă este locul ideal în care să petreci cele mai frumoase clipe alături de cei dragi, în care te poți concentra cel mai bine pe proiectele tale de dezvoltare personală, dar și spațiul în care poți desfăsura activitățile care te binedispun, cum ar fi lectura.
Cărțile nu trebuie să lipsească din căminul tău, întrucât acestea sunt cea mai importantă modalitate prin care te poți relaxa și descoperi pe tine însuți. Totodată, cărțile sunt un pretext grozav pentru a petrece timp plăcut în compania celorlați membri ai familiei pasionați și ei de lectură.
Indiferent de câte cărți ai în bibliotecă, există anumite opere pe care trebuie să le citești măcar o dată în viață, întrucât ele reprezintă cele mai importante lucrări literare ale lumii. Îți prezentăm în continuare unele dintre cele mai apreciate opere, care nu trebuie să îți lipsească din bibliotecă:
1. Inteligența materiei de Dumitru Constantin Dulcan
Apărută în anul 1981, Inteligența materiei, una dintre cele mai cunoscute opere ale neurologului și psihiatrului Dumitru Constantin Dulcan, a primit premiul Academiei Române pentru filosofie ,,Vasile Conta” în anul 1992. Cartea contribuie la dezvoltarea cunoștințelor din diferite domenii, precum: știință, filosofie, religie, spiritualitate etc, prin faptul că oferă argumente detaliate. Cartea conține referințe către alte mari lucrări ce dezbat, atât evoluția omului și a universului, cât și relația cu Divinitatea. Printre cele mai apreciate cărți de știință românești, Inteligența materiei continuă să fie citită și astăzi, în special de cititorii avizi de cunoaștere, această operă a lui Dumitru Constantin Dulcan reprezentând o lectură de căpătâi pentru o mai bună înțelegere a lumii și a universului, dar și a rolului pe care omul îl are pe această planetă.
2. Împăratul muștelor de William Golding
Manuscrisul primului roman scris de William Golding, publicat în anul 1954, a fost refuzat inițial de mai multe edituri. În prezent, opera Împăratul muștelor este studiată în cadru academic în special în SUA. Câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1983, William Golding reușește să trezească în rândul cititorilor unele dintre cele mai intense sentimente, de la apreciere, până la senzația de groază, cauzată de anumite acțiuni ale personajelor. Imparatul muștelor este un roman ce abordează diferite concepte filosofice, precum relația dintre bine și rău, dar, în același timp, conține și o analiză profundă asupra psihologiei copilului, de aceea este o lectură pe care trebuie să o ai în bibliotecă.
3. Operele lui Feodor Dostoievsky
Printre cele mai reprezentative lucrări din literatura universală se numără operele lui Dostoievsky, care sunt și astăzi foarte apreciate de către cititorii pasionați. Literatura rusă a oferit de-a lungul timpului numeroase personalități literare, precum: Tolstoi, Gogol sau Cehov, însă niciunul dintre aceștia nu a putut să egaleze temele abordate de către Feodor Dostoievsky în operele sale. Romanele sale de o brutalitate sinceră au darul de a te face să te regăsești în anumite întâmplări, chiar dacă nu le-ai trăit vreodată. Cu un fin simț pentru psihologia umană, autorul reușește să redea într-un mod sincer și nealterat cele mai profunde gânduri și trăiri, dar și luptele interioare ale celor mai cunoscute personaje ale sale. Pe site-ul anticariatului online Târgul Cărții, găsești cele mai interesante cărți de citit din toate domeniile tale de interes, inclusiv cele mai importante opere ale lumii, printre care și cele enumerate în cadrul acestui articol.
4. Divina comedie de Dante Alighieri
Opera lui Dante Aligheri, deși a apărut în secolul al XIV-lea, continuă și astăzi să fie apreciată la nivel mondial și studiată în instituțiile academice de profil. Prin intermediul celor 3 volume, Divina Comedie te poartă alături de Dante pe traseul coborârii sale în Infern, cu trecerea acestuia prin Purgatoriu, ce va culmina în final cu ascensiunea către Paradis. Opera lui Dante Alighieri se numără printre cele mai importante repere culturale ale lumii și este încărcată de simbolism și metafore. Versurile autorului te vor purta spre lupte lăuntrice remarcabile.
5. Tată bogat, tată sărac de Robert T. Kiyosaki
Educația financiară precum și dezvoltarea personală sunt subiecte de actualitate, iar prin lectura unor astfel de cărți vei putea dobândi cunoștințe despre cum să îți gestionezi bugetul, care sunt metodele prin care să economisești, cum să interacționezi eficient cu ceilalți, cum să îți descoperi pasiunile sau cum să câștigi mai mulți bani. Cartea Tată bogat, tată sărac este una dintre cele mai apreciate cărți de educație financiară ale secolului nostru, fiind o resursă importantă pentru a putea să dobândești noi cunoștințe din domeniul financiar.
Viața cotidiană de astăzi, plină de numeroase forme de divertisment, nu va putea înlocui aportul de cunoștințe sau dezvoltarea valorilor morale pe care lectura le oferă. De aceea, îți recomandăm ca pe lista de activități zilnice să se regăsească cel puțin 30 de minute pe care să le dedici lecturii. Nu ezita să adaugi pe rafturile din bibliotecă acele titluri din lista noastră, care ți-au atras atenția.
Gallery